Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америчка замена теза: Подривају темеље мира на Балкану, а тврде да су они угрожени

© AP Photo / Alex BrandonAмерички председник Џозеф Бајден на Самиту Г7 у италијанском летовалишту Борго Ењација
Aмерички председник Џозеф Бајден на Самиту Г7 у италијанском летовалишту Борго Ењација - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
Готово да је смешно кад Америка доноси уредбу у којој се каже да се осећа угрожено од дешавања на Балкану. Посебно је лицемерно када они говоре о чувању Дејтонског споразума и поштовању Резолуције 12 44, иако су они први који се својски труде да оба споразума сруше, оцењује стручњак за међународно право Данијел Игрец.
Председник САД Џозеф Бајден продужио је за још годину дана извршну уредбу о ванредној ситуацији за Западни Балкан, оцењујући да ситуација у региону и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику Сједињених Америчких Држава.

Колонијални приступ Америке према Балкану

Из тог разлога, ванредна ситуација за Западни Балкан требало би да остане на снази након 26. јуна 2024. године, наводи се у саопштењу које је потписао амерички председник.
Спољнополитички коментатор и стручњак за међународно право и односе Данијел Игрец сматра да само постојање једне такве уредбе показује колонијални приступ САД према балканским земљама.
„Вашингтон на овај начин наставља да третира регион као свој протекторат, као део америчке територије где важе норме и правила америчког законодавства. Они овом уредбом раде нешто што је апсолутно забрањено свим актима УН - противправно проширују своју територијалну надлежност на треће земље,“ каже Игрец.
То би било исто, додаје он, као када би Народна скупштина у Београду усвојила закон који би се односио на савезне државе у САД и прописивао казнене мере за одређена кршења међународног права.

Хипокризија политике Америке

„Америка би то третирала као грубо задирање у њена унутрашња питања и такве потезе најоштрије санкционисала. А када они то раде другима то за њих није кршење Повеље УН, већ тобожња „брига о демократији и људским правима. Стејт департменту смета и Свесрпски сабор, који је пре свега иницијатива мира. Смета им брига Србије о Србима, који живе у непосредном окружењу, а не смета им када они сами себе намећу за арбитре у питањима која су географски хиљадама километара удаљена од седишта америчке Владе,“ истиче саговорник Спутњика.
Према његовим речима, то је тај незамислив степен хипокризије и лицемерја америчке политике.
„Декларативно, тобоже брину о поштовању међународног права и позивају на примену Дејтонског споразума и Резолуције 1244, а у пракси чине управо све супротно. Највећи спонзори урушавања Дејтона и Резолуције 1244 су управо лобисти америчке спољне политике. И циљ ове уредбе јесте управо то - да скрену одговорност са себе и под плаштом наводне борбе за поштовање Дејтонског уговора и Резолуције 1244 оптуже превасходно Србију за некакву антидејтонску и ратнохушкачку политику у региону, док ће они субверзивним и хибридним методама наставити интензивно да подривају темеље мира на Балкану, и то у два правца - прављењем Велике Албаније и дезинтеграцијом БиХ кроз процес развлашћивала и укидања Републике Српске,“ закључује Игрец.

Како то Балкан угрожава безбедност Америке

Како је наведено у продуженој извршној уредби, Бајден је истакао и да акти екстремистичког насиља и реметилачке активности на Балкану ометају напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције, што представљају необичну и изузетну претњу по националну безбедност и спољну политику Сједињених Држава.
У образложењу је наведено да су примењене одреднице Закона о међународним економским ванредним овлашћењима у којој су наведене “необичне и изузетне претње по безбедност земље и спољну политику САД”. Наводи се да се ове мере односе на Северну Македонију, спречавање имплементације Дејтонског споразума у БиХ или Резолуције 1244 СБ УН.
Прва извршна уредба донета је 26. јуна 2001. године.
Aмерички председник Џозеф Бајден на Самиту Г7 у италијанском летовалишту Борго Ењација - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
СРБИЈА
Бајден продужио уредбу за Западни Балкан, и даље стоји оцена о „претњи по националну безбедност САД“
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
СРБИЈА
Запад завршава циљеве из деведесетих – мораће томе да се супротстави српска жилавост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала