- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Благи раст цена станова у Србији: Промет повећан у Шумадији и Западној Србији, у Београду пад

© Sputnik / Лола Ђорђевић Београд
Београд - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
РГЗ индекс цена станова за Републику Србију у првом тромесечју 2024. износи 160,49, што представља раст цена станова од 4,74 одсто у односу на исти период прошле године, саопштио је данас Републички геодетски завод (РГЗ).
У поређењу са четвртим тромесечјем 2023. цене станова у Србији су забележиле благи раст од 0,78 одсто, а овај пораст цена у односу на прошлу годину и умерен тромесечни раст указују да тржиште некретнина остаје стабилно и без великих флуктуација, што је позитиван знак за економију и инвеститоре.
Цене станова у „староградњи“ су, на нивоу Србије, порасле за 4,52 одсто, док је „новоградња“, односно куповина од инвеститора имала већи међугодишњи раст који је износио 5,09 одсто.
Продаја станова у првом тромесечју ове године у Републици Србији остала је на приближно истом нивоу као прошле године.
Током првог квартала 2024. дошло је до стабилизације потражње за становима у Републици Србији, са забележених 10.186 уговора о промету станова (0,7 одсто мање него у истом периоду прошле године), уз укупну вредност од 834 милиона евра (2,5 одсто мање него прошле године).
Гледано по регионима у Србији приметне су одређене разлике у трендовима на тржишту станова.
Када је реч о броју продаја и вредности промета, Шумадија и Западна Србија бележе значајан раст продаје станова од 11,28 одсто и вредности купопродаја за 24,04 одсто.
Јужна и Источна Србија такође бележе раст, са повећањем продаје станова од 4,92 одсто и вредности купопродаја за 37,50 одсто.
Насупрот томе, Београд бележи пад продаје станова од 6,5 одсто и вредности купопродаја за 10,13 одсто.
Слична ситуација је и у Војводини, где је број продаја станова смањен за 4,32 одсто, а вредност купопродаја за 0,56 одсто.
Када је реч о ценама станова, у односу на први квартал 2023. године, цене су порасле у у региону Војводине за 5,00 одсто, Граду Београду 4,50 одсто, Шумадије и Западне Србије за 3,49 одсто, а као и у претходних неколико квартала најснажнији раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 7,16 одсто.
Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе, Србија је имала умерен и стабилан раст цена.
Према доступним подацима за четврто тромесечје 2023, већи број држава бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности, док је неколико земаља забележило двоцифрен раст.
РГЗ индекс је развијен у складу с међународним методолошким смерницама и обезбеђује грађанима и привреди да на једноставан начин, ажурно и бесплатно прате кретања на тржишту непокретности, наведено је у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала