- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Генетска анализа скелета 64 дечака баца светло на улогу близанаца у ритуалима древних Маја

© AP Photo / Ross D. FranklinЈагуари уклесани у камену поред степеништа у рушевинама Чичен-Ица на Јукатану, Мексико
Јагуари уклесани у камену поред степеништа у рушевинама Чичен-Ица на Јукатану, Мексико - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
Генетска анализа скелета 64 дечака који су вероватно жртвовани у древном мајанском граду Чичен Ица пре више од хиљаду година могла би да баци светло на симболичку улогу близанаца у митовима и ритуалима те цивилизације.
Тестирање ДНК 64 скелета показује да су дечаци у блиском сродству вероватно били изабрани за жртвовање у древном граду Чичен Ица.
Године 1967, остаци више од 100 деце пронађени су у подземном контејнеру у близини свете вртаче у церемонијалном центру тог преколумбовског града, једног од највећих и најзначајнијих мајанских насеља између 600. и 1000. године, пише Гардијан.
Установљено је да је већина деце била сахрањена у контејнеру на мексичком полуострву Јукатан између 500. и 900. године. ДНК тестирање је показало да су све индивидуе биле мушке и да је неколико било блиско повезано, укључујући два пара монозиготних близанаца. Већина је имала 3-6 година.
Локација контејнера – који је повезан са малом подземном пећином – навела је стручњаке на спекулацију да је то било погребно место за децу жртвовану да би се подржао раст кукуруза или као дар мајанском богу кише Чаку.
Близанци имају значајну улогу у мајанској митологији и жртвовање близанаца је централна тема „Попол вуха“, свете књиге мајанског народа Киче о херојским близанцима који у поновљеним циклусима жртвовања и ускрснућа покушавају да надмудре богове подземља.
Главни аутор студије, Родриго Баркера, из Института Макс Планк за еволуциону антропологију, каже да, иако је ритуално жртвовање било уобичајена пракса код древних мезоамеричких популација, биолошки односи између жртава нису били описани раније.
Истраживачи сматрају да су житељи Чичен Ице покушавали да симболички репликују митолошке приче путем ритуалног жртвовања. Такође, студија противречи идеји популаризованој у 20. веку да су Маје давале предност женским жртвама.
Ипак, истраживачи нису успели да утврде како су 64 дечака тачно умрла. Нема трагова сечења или показатеља трауме и још није откривен узрок смрти.
Жртвовање остаје највероватније објашњење.
„У то време, деца која су умрла од болести обично су умрла током прве две године живота. Ретко се проналази толико много мртвих старости 3-6 година. Осим тога, да је у питању сахрана, била би присутна оба пола. Изабрани су само дечаци и многи су били у сродничким односима. А такође смо пронашли два пара близанаца“, рекао је Баркера.
Кристина Воринер, биомолекуларни археолог са Харвардског универзитета, каже да су настојања на елиминацији верских идеја и активности Маја – укључујући систематско спаљивање хиљада мајанских књига и текстова током шпанске колонизације – уништила много историјских сведочанстава.
Због тога постоје многе празнине у нашем знању о ритуалним праксама древних Маја, а нарочито њиховом значењу. Подношење људских жртава остаје један од најнесхваћенијих ритуалних чинова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала