Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министар Ненад Поповић по повратку из Санкт Петербурга: Однео сам поруку Београда у Русију /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићНенад Поповић
Ненад Поповић - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
Србија има шта да понуди страним инвеститорима па и онима из Русије, а лидер је у економском развоју у југоисточној Европи. Свака земља треба да има слободу да сама одређује свој економски и политички пут а не по диктату другог, неке су од порука које је министар Ненад Поповић пренео током учешћа на недавном економском форуму у Санкт Петербургу.
Поповић, министар без портфеља у новој Влади Србије, каже да је на вишедневном међународном економском форуму у северној руској престоници представио пре свега потенцијале Србије у сусретима са руским званичницима, између осталог са тројицом потпредседника руске владе, као и са представницима руских државних предузећа и приватних компанија, али и са министрима из бројних страних делегација присутних на скупу.
У интервјуу за Спутњик одговара и на забринутост америчког амбасадора Кристофера Хила што су се он и министар Александар Вулин као људи са санкционе листе САД нашли у Влади Србије.
„Што се тиче америчких санкција, било је много примедби зашто су ушла у владу два министра који су под америчким санкцијама. Ја не бих то коментарисао, они су увели санкције, то је њихово право. А да ме је то нешто погодило – верујте, нисам ни обратио пажњу. Они су оценили да је то у њиховом интересу, измишљене су ствари за које су нас оптужили... Свако нек ради свој посао. Ја сам срећан да могу увек добро да радим за срспски народ и државу, за нашу браћу у Републици Српској, да помогнемо у сарадњи са Русијом. То што неком смета што ја после Србије највише волим Русију - жао ми је.“
Поповић подсећа и да је на примедбе Стејт департмента на именовање њега и Вулина за министре председник Србије Александар Вучић рекао да је ово српска влада и да ју је бирао српски народ па ће и у влади бити људи за које су гласали бирачи.
„Моја партија је у коалицији са СНС, а формирана је влада за коју је гласао народ Србије“, поручује министар.

Главна тема форума у Санкт Петербургу - мултиполарност

Он објашњава и да је његов став према Русији, с којом се, како каже, односи с великом љубављу, потпуно оправдан јер Срби немају никог ближег од Руса који су увек помагали Србији, у најтежим тренуцима њихове историје, кроз векове, а тако и данас:
„Сматрам да је за Србију Русија најважнији партнер, и политички, и економски и у сваком другом смислу. Те везе су вековима стваране. Ми смо православци. Руска и Српска православна црква су најближе, вера нам је иста и логично је да смо исти и да се волимо.“
Америчке примедбе Поповић види и као последицу навике САД да имају владе које их слушају, што је случај чак и у ЕУ, па и у многим земљама света.
„Они су навикли тако. Било је тога и у нашој прошлости, биле су и неке владе у Србији које су слушале америчке амбасадоре и Стејт департмент, да не говоримо о региону. Сад је потпуно друга ситуација и они су изненађени тиме да су овде на челу државе председник и влада који искључиво размишљају о интересу Србије“, примећује наш саговорник.
То се односи и на одређивање вектора економског развоја о чему је, каже Поповић, доста било речи и на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.
„Једна од главних тема на форуму је био мултиполарни свет и шта је важно да би се економија развијала. Наравно, економија се не може добро развијати ако нема добрих политичких односа и ако се једни према другима не односимо с поштовањем. Закључак је свих, а и председник Русије Путин је о томе говорио, да је основа пре свега поштовање. Свака земља треба да има независност да сама опредељује свој економски и политички вектор а такође је важно поштовање територијалног интегритета и суверенитета и воље народа. Поштовање између нација је основа за развој економије“, уверен је министар.
На форуму је, додаје, било много речи и о потенцијалима где може да се улаже а Србија је ту интересантна зато што има бројне споразуме о слободној трговини – са Русијом, Евроазијским економским савезом, а сада и са Кином што јој отвара приступ огромним тржиштима.
Поповић каже да се на форуму састао с потпредседницима руске владе Денисом Мантуровом, Дмитријем Патрушевом и Максимом Решетњиковом, као и са другим министрима, представницима председничке администрације, али и са министрима из Уједињених Арапских Емирата, Омана, Саудијске Арабије, Египта…
„То су земље које имају изузетан потенцијал развоја следећих 10-20 година а има га и Србија са правилном стратегијом“, објашњава министар.

Растући потенцијал БРИКС

Он напомиње да је на форуму, поред мултиполарног света, једна од главних тема био БРИКС и велика Евроазија:
„ Потенцијал БРИКС је огроман. Данас земље БРИКС имају БДП већи од Г7 с тим да је тренд Г7 у опадању а земаља БРИКС расте. Та разлика између економског потенцијала између Г7 и БРИКС биће још већа у наредних 10 година. Такође од свега што се произведе у свету 35 одсто се произведе у земљама БРИКС, а 25 у Г7“, набраја Поповић који тиме објашњава и зашто је он лично за што тешњу сарадњу с овим блоком.
Сигуран је, каже, да ће Србија наћи начина како да не заустављајући своје европске интеграције развијати сарадњу са земљама БРИКС, с којима и појединачно већ сарађује.
„Да ли ће Србија у будућности бити члан БРИКС не могу да предвидим али да има обавезу да сарађује са земљама тог блока то је сигурно. И са Кином и Русијом ћемо увек развијати најбоље односе али дефинитивно вектор економије се усмерио ка земљама БРИКС и следећих тридесетак година ће тако бити.“
Поповић се осврнуо и на недавно одржан Свесрпски сабор, као и на бројне критике које су му упућене из региона и са Запада.
„Срби само желе да искажу своје интересе, а Декларација Свесрпског сабора је декларација мира. Никог не угрожавамо али желимо да истакнемо да смо заједно и да имамо своје, српске интересе. Све што се дешавало имаће историјски значај и сигуран сам да ће Свесрпски сабор оставити печат како треба да радимо у будућности“, верује министар Поповић.
Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији, он оцењује да све што ради Аљбин Курти на штету Срба и Србије има амин у Америци и Бриселу, али да је проблем Запада што покушава да, фигуративно речено, оживи мртворођенче што је лажна творевина Косово од почетка била.
„Тамо не постоји економија, ништа се не производи, Запад их финансира. Они би хтели то мртворођенче да оживе, али не може да опстане нешто што је на злу направљено, на тероризму, што је незаконито отето од нас. Не може од тога ништа да буде а ми им нећемо дати ту могућност. Неће се у Србији никад нико родити који ће да потпише то што они желе. Добро, Косово и Метохија је окупирано, шта да радимо, али није то први пут у историји“, констатује Поповић.
Формулу за очување КиМ у саставу Србије он види у мудрој политици, очувању мира, заштити српских интерес и компомисима али никад таквим који ће довести у питање територијални интегритет Србије.
„Компромиси су потребни како бисмо сачували мир, економију и српске људе на Косову. А српска заједница на Косову имаће у будућности још већу подршку Владе Србије. Морамо водити рачуна да економски ојачамо Србе на КиМ и да се боримо за ЗСО како бисмо имали могућности да на сваки начин помогнемо својим грађанима,“ каже министар Поповић на крају разговора за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала