- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Дарови наших рођака | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
У најновијој емисији истражујемо због чега је повратак два српска краља, гипсаног модела чувене бронзане композиције која краси центар Париза, вишеструко значајан за нас, али и шта нам је у наслеђе оставио велики научник и посвећеник, академик Владета Јеротић а поводом века од рођења
Радозналост као животни покретач, тежња ка самоспознаји и духовном расту, доследна спремност да се саслуша неистомишљеник, да се уваже разлике и признају сопствене грешке – неке су од вредности којима нас је учио Владета Јеротић. О делу овог угледног академика, неуропсихијатра и психотерапеута, књижевника и филозофа, а поводом века од рођења, у „Орбити културе“ разговарамо са психологом Жарком Требјешанином и новинаром Александром Гајшеком.
Да ли смо, упркос развоју технологије, успели да одмакнемо од средњег века када је реч о улози жене у друштву, у породици, једно је од питања којима се бави представа „Крамер против Крамера“ у режији Слободана Скерлића, која се премијерно изводи 15. јуна у Београдском драмском позоришту.
Шта све у симболичком, смислу националног осећања али и за музеолошку мисију значи повратак гипсаног модела за споменик српским краљевима Петру и Александру, који у свом бронзаном облику краси центар Париза, колико су овакви артефакти битни да употпуне историјске чињенице о једном времену, али и да, самим постојањем буду брана од све чешће ревизије историје – нека су од питања за директорку Музеја града Београда Јелену Медаковић чију ће споменичку збирку употпунити овај експонат.
Да ли је, у току припрема антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“ Матице српске могло да се претпостави да ће после само деценије и по постојања имати објављених 15 кола у невероватних 150 књига, колико је научничке одважности било потребно да се отклоне идеолошко-политичке предрасуде (због који су многи писци и дела скрајњивани), колико ширине да се помире „четници“ и „партизани“, поштујући критеријум о вредности тих дела и важности њихових аутора за време у коме су живели, на какве се проблеме наилази када се у едицију уврсте сви који су писали на српском језику, без обзира са које територије долазили – нека су од питања за покретача и главног уредника ове едиције, академика и писца Мира Вуксановића.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала