- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије и председник Вучић честитали Курбан-бајрам

© Sputnik / Лола ЂорђевићБајракли џамија у Београду
Бајракли џамија у Београду  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2024
Пратите нас
Патријарх Порфирије и председник Србије Александар Вучић честитали су данас Курбан-бајрам свим исламским верницима у Србији.

„Свим муслиманима, нашој браћи и сестрама по праоцу Авраму – Ибрахиму, али и нашој браћи и сестрама по радостима, бригама, заједничким прегнућима у којима учествујемо на добро свих – желимо мир, здравље и срећу поводом наступајућег Курбан-бајрама“, наводи се у честитки патријарха српског.

Патријарх је истакао да је Курбан-бајрам празник који и нас хришћане, који са муслиманима делимо ове широке балканске просторе, подсећа на праоца Аврама, човека који је свима који верујемо у једнога Бога, пример непоколебиве вере и поверења у Творца – истинитог, праведног, човекољубивог Бога који подједнако воли све људе, саопштила је Српска православна црква.
„Желимо да све муслимане, на овај велики празник, обрадује анђео милосрђа и дарује изобиљем радости“, поручио је патријарх Порфирије.
Председник Србије Александар Вучић честитао је данас предстојећи Курбан-бајрам реису-л-улеми Исламске заједнице Србије и главном муфтији и председнику мешихата Исламске заједнице у Србији, као и свим верницима исламске вероисповести.
„Нека дух Курбан-бајрама буде подстицај да нашу Србију наставимо да градимо онако како ми мислимо да треба, негујући мир и слогу. Заједно, и само тако, можемо нашу сутрашњицу учинити још бољом“, навео је Вучић у честитки.
Председник је пожелео верницима да празничне дане проведу у радости и да је деле "са својим ближњима, комшијама и пријатељима, а да нас дух овог великог празника све испуни врлинама хуманости, сарадње и праштања.
„Србија је наша заједничка кућа, у којој се свако од нас осећа сигурно, исповедајући веру својих предака и преносећи је својим потомцима“, написао је Вучић.
„Нека вам племенити Курбан-бајрам буде благословен. Курбан-бајрам шериф мубарек олсун!“, наводи се у честитки председника Републике.
Исламски верници сутра прослављају Курбан-бајрам који траје четири дана.

Исламска заједница Србије захвалила Влади Србије за допринос учешћу муслимана Србије на хаџу

Исламска заједница Србије (ИЗС)захвалила је Влади Србије за све што је у претходне три године учинила да данас муслимани Србије буду на хаџу у Меки и Медини, наводи се у писму ИЗС Влади у које је Танјуг имао увид.
"Влада Републике Србије са својим Министарством спољних послова пружила нам је јединствену подршку тако што је доделила овлашћење председнику Сабора Исламске заједнице Србије и тадашњем амбасадору Републике Србије у Краљевини Саудијске Арабије Мухамеду Хамди Јусуфспахићу да представља муслимане Србије у процесу отклањања препрека и остваривања квоте за хаџ", наводи се у писму.
Хаџилук је важан чин при практиковању вере, што је право сваког грађанина Србије загарантовано Уставом, додаје Исламска заједница Србије.
Такође, ИЗС је упутила писмо захвалности и министарству хаџа Краљевине Саудијске Арабије што је на захтев владе РС обезбедило већу квоту за учешће муслимана Србије на хаџу.
Исламска заједница Србије захвалила је министру хаџа Саудијске Арабије Тавфику ел Рабији и његовим сарадницима за сав труд који су учинили да муслимани Републике Србије након краћег прекида поново имају своју квоту за обред хаџа, и то овога пута бројнију, за 700 ходочасника одобрену и обезбеђену, наводи се у Повељи признања и благодарности.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала