- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија - Sputnik Србија

УЖИВО Епидемија тифуса међу украјинским војницима у Херсону; Експлозије у Полтави

Пратите нас
Руска војска наставља да напредује у дубину украјинске одбране на више делова фронта. У последњих недељу дана изведено је 19 групних удара на украјинске војне објекте, између осталог на складишта где су чуване ракете „сторм шедоу“. Пољска одлучила да неће послати Украјини преостале ПВО системе „патриот“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:21 15.06.2024
16:00 15.06.2024
Епидемија тифуса почела је међу украјинским војницима у Херсону и Херсонској области, више од 60 војника је заражено, троје је умрло, рекли су за Спутњик припадници руског илегалног покрета у Херсону.
12:56 15.06.2024
12:47 15.06.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Јединице руске војне групације „Центар“ одбиле су пет контранапада украјинске војске и том приликом ликвидирале до 320 украјинских војника. Такође, у тим окршајима руске снаге успеле су да заузму повољније положаје и то у близини градова Восход, Воздвиженка, Новоалександровка, Новопокровско и Јевгеновка у Доњецкој Народној Републици. Поред људства, украјинска војска остала је и без три оклопна возила, два аутомобила, хаубице М777 америчке производње, као и три хаубице Д-30 и три Мста-Б.
Руска војна групација „Дњепар“ ликвидирала је протеклог дана до 75 украјинских војника, а у нападима уништена су и два лансирна система „хајмарс“ и М270, као и једна артиљерија „гвоздика“. Поред тога, нанети су и губици украјинској 23. бригади националне гарде у близини места Висшетарасовка и Добра Надија у Дњепропетровској области.
Јединице војне групације „Југ“ побољшали су положаје на фронту и одбили напад снага Кијева у близини места Елизаветовка, Калињина, Орехово-Васиљевка и Часов Јар. Украјинске снаге изгубиле су преко 630 војника, једно оклопно возило и пет аутомобила. Такође, током контрабатеријске борбе погођена је и једна британска хаубица ФХ-50, америчка М777, као и самоходна артиљерија „акација“. Уништена су и три складишта оружја и муниције украјинске војске.
Руска војна групација „Запад“ је током јучерашњих окршаја ликвидирала до 495 украјинских војника у близини места Сињковка и Петропавловка у Харковској области, као и код Дроновке и Григоровке у ДНР и Червонаје у ЛНР. Поред људства украјинска војска остала је и без три оклопна возила, две америчке хаубице М777 и ФХ-50.
Војна групација „Север“ је протеклог дана наставила са офанзивним операцијама и одбила седам контранапада украјинске војске, а том приликом, Кијев је изугбио још 350 војника. Руска војска је наставила да се пробија у дубину украјинске одбране код места Волчанск и Теренова у Харковској области. Поред људства, украјинска војска је остала и без два тенка, три аутомобила, једне хаубице Д-30, као и без једне станице за радиоелектронску борбу „буковељ-АД“.
Руске ПВО снаге су протеклог дана обориле 54 украјинска дрона, 10 пројектила ласнираних из система „хајмарс“, као и четири навођене гранате „хамер“. Оперативно тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија нанеле су губитке украјинским снагама у 106 региона.
11:41 15.06.2024
У пет области Украјине проглашена је ваздушна опасност – у Сумској. Полтавској, Харковској, Дњепроетровској и Черњиговској.
Ово је други пут данас да се сирене оглашавају у Украјини, јутрос је ваздушна опасност била проглашена на целој територији земље.
11:40 15.06.2024
09:17 15.06.2024
На запорошком делу фронта уништена је једна хаубица америчке произтводње М777, саопштило је руско Министарство одбране.
Уништена је н територији која је у зони одговорности руске војне групације „Дњепар“.
09:17 15.06.2024
Руска авијација извела је ваздушни напад на положаје страних плаћеника у Харковској области, саопштио је потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
Према његовим речима, руска војска добила је од обавештајне службе координате тајног положаја страних плаћеника у близини места Бугајевка у Харковској области.
„Руска авијација извела је ваздушни напад на локацију и ликвидирала целу групу војника међу којима су били и странци“, рекао је Марочко.
09:16 15.06.2024
09:15 15.06.2024
Руска војска одбила је напад украјинских снага на купјанском делу фронта, саопштио је потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
Према његовим речима, украјинске снаге су извеле пар покушаја да пробију руску одбрану и то у местима Сињковка, Петропавловка, Песчано, Кисловка, Берестово и Стелмахковка, међутим, сви ти покушаји су осујећени.
„Упркос масовном нападу Украјинаца, линија одбране дужином 30 километара није пробијена. Нисмо дозволили да нам узму територију. Противник се вратио на своје положаје трпећи губитке“, рекао је Марочко.
09:15 15.06.2024
Војници украјинске војске напустили су своје положаје на краснолиманском правцу, међутим, снаге против повлачења су им се препречиле и натерале да се врате на своја места, изјавио је потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
Како је рекао, овај инцидент се догодио у близини места Јампољ, и то није први пут да Кијев користи снаге против повлачења како би натерао војску да остане на фронту.
09:15 15.06.2024
09:14 15.06.2024
Ваздушна опасност проглашена је на територији целе Украјине, саопштило је Министарство за дигиталну трансформацију те земље.
Прво су се сирене огласиле у Кијеву, након чега и у осталим деловима земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала