- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Империја лажи“ и „информациони патуљак“ створили савез против Русије

CC0 / Balkan Photos / Информациони рат - илустрација
Информациони рат - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Савез „империје лажи“ и „информационог патуљка“ тј. Сједињених Држава и Пољске склопљен је са намером да се Русија порази у информационом пространству, пошто друге антируске акције не дају жељене резултате, оцењују руски експерти коментаришући вест да су два савезника отворила центар за борбу против „руских дезинформација о Украјини“.
Амерички Стејт департмент је објавио да су Сједињене Државе и Пољска створиле нову комуникациону групу о Украјини, са седиштем у Варшави, како би подржале Украјину у борби против „руске агресије у информационом простору“.
Саопштено је и да ће у оквиру нове групе амерички савезници координирати размену информација, промовисати „тачно извештавање“ о сукобу у Украјини, разобличавајући „манипуплације Кремља" и појачавајући глас Украјинаца. Очекује се да ће се придружити и друге земље, а Летонија је већ најавила да ће се прикључити тзв. комуникационој групи Пољске и САД.
Руски експерти закључују да ће задатак групе бити промовисање западне агенде приликом извештавања о догађајима у Украјини и нису изненађени чињеницом да је Пољска постала један од европских центара за информациони рат, с обзиром на то да је русофобија у тој земљи „основа политичке свести”, а такве тврдње поктрепљују и резултатима избора за Европски парламент.
Руски експерт Јуриј Борисјонок истиче да је избор Пољске као америчког вазала у овом пројекту сасвим логичан.

„Стварање ове групе и њено размештање у Варшави је прилично природан наставак америчко-пољске сарадње по свим линијама. У овом случају се све уклопило, у смислу да је на власти у Варшави премијер Доналд Туск, човек условно либералних погледа, односно духом близак америчкој Демократској партији, која је и даље на власти и контролише администрацију. Дакле, у овом случају све се поклопило. Чак и то што Пољска нема успеха у информационом простору надокнађује се чињеницом да пољски представници прилично послушно испуњавају све директиве Вашингтона, ко год да је тамо на власти... Дакле, ово је наставак претходних контаката, који су врло јасно подељени: вашингтонски господар и пољски послушни вазал. У овом случају ће за Американце бити мање проблема него да је ова структура смештена у некој другој европској престоници“, оцењује Борисјонок.

Шеф Комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у унутрашње послове Руске Федерације Андреј Климов напомиње да Сједињене Државе нису тек тако прозване „империјом лажи“ - данас имају могућност да контролишу више од две трећине светског информационог простора, јер имају технологије, кадрове, огромно искуство и новац. Он додаје да Вашингтону за антируску пропаганду нису потребни никакви савези са Пољском, која је, како оцењује, информациони патуљак по свом утицају на глобални медијски простор.

Хибридни рат не јењава

Аналитичари оцењују да руски стручњаци за контрапропаганду треба да обрате пажњу на стварање нове западне структуре и предузму одговарајуће мере, али констатују да ће суштински све остати по старом – Сједињене Државе ће, са или без Пољске, наставити да распламсавају антируску хистерију и шире антируску пропаганду преко Холивуда, медија и америчких друштвених мрежа.
Борисјонок оцењује да је веома индикативна намера Американаца да се заједно са Пољацима супротстављају Русији у информационом простору.
„Када нема могућности да се било шта реално уради у антируским акцијама, онда је информациони, виртуелни простор, најплодније тло за некакво интензивирање ескалације у руском правцу. Пољаци се увек радо труде у том погледу, посебно у информативном простору, када нема потребе да се предузимају било какве стварне акције у војном правцу. У информационом простору увек су спремни, што би се рекло, да потпомогну свом великом вашингтонском брату“, каже експерт.
Односи између Русије и Пољске значајно су се погоршали последњих година. Кремљ је, коментаришући бројне непријатељске акције Варшаве, приметио да је Пољска постала непријатељски настројена држава према Москви, подсећајући да је вековима периодично клизила у лудило мржње према Русима.
С друге стране, колективни Запад, на челу са САД, још почетком украјинске кризе је Русији објавио тотални хибридни рат, који обухвата најразличитије области, укључујући и информациони простор, грубо кршећи своје међународне обавезе за осигуравање слободног изражавања мишљења, једнаког приступа информацијама.
У западним земљама забрањује се емитовање руских медија и руска реч, блокира се свако другачије гледиште, уништава слобода говора и уводи цензура.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
РУСИЈА
Кремљ: Боримо се против огромног монструма - лако му парирамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала