- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Јаке корене је немогуће ишчупати: Жене које су вратиле наду Србима повратницима у Хрватску

© Фото : Спутњику уступила Даниела БјелановићДаниела Бјелановић
Даниела Бјелановић - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Јаке жене имају јаке корене, а ако су из далматинске Буковице, немогуће их је ишчупати. То је доказала и Даниела Бјелановић из Кистања, места надомак најзападнијег духовног центра Срба, манастира Крка у Хрватској. Културно уметничко удружење које је основала оплеменило је живот повратницима, али и новим становницима овог места, са Косова.
Многи су чули за манастр Крка у Далмацији, који је саградила Јелена Шубић, сестра цара Душана 1350. године, али мало ко зна да су се изнад најстарије богословије Српске Православне Цркве сместиле Кистање.
Место које је пре рата у Хрватској врвело од живота, данас са околним селима има нешто више од хиљаду и по становника. Део њих чине људи које је рат у Далмацију довео чудним инжењерингом са другог краја некадашње велике државе, из Јањева, са Косова и Метохије.
Даниела Бјелановић у Кистањама је проводила лета, долазила је долазила из Задра, а послератни повратак у место из кога су Срби нестали није је шокирао.
"Пошто сам цео несрећни рат била у Задру, моји родитељи су остали ту, већ ми се 90-те променио живот. Када сам дошла у промењено место без људи, то није био шок, јер сам се већ суочавала са великим променама. Све је то било јако жалосно. Неминовно је да то више није исто место, али исти су људи, они који су се вратили. Темперамент места је исти."
Спој који се догодио после рата, Срби, аутохтони становници који су вековима ту, и католици са Косова, чинио се потпуно невероватним. И био је. Међутим, Бјелановићева каже да после скоро три деценије међу њима има и дружења. Сада има и бракова.
© Фото : Сппутњику уступио Божо ШушаМанастир Крка, духовни центар Срба из 14. века
Манастир Крка, духовни центар Срба из 14. века - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Манастир Крка, духовни центар Срба из 14. века

Јаке жене са пруге

Људе одлично спајају две ствари, култура и пруга. Културно уметничко удружење "Вериге" које је основала пре пет година рад је започело програмом "Жене с пруге", јер пруга ју је водила из њеног Задра у Кистање, које су такође њене.
Пруга је била посебна и за њене пријатељице које су пореклом из места која се налазе на шинама које повезују Книн и Задар, а сада су јој велика подршка.
"Мелита је из Шкабрње, ја сам из Кистања, Валентина је из Ивошеваца, а Жана из Книна. Том пругом смо као деца одлазиле бакама и дедама, то је био посебан емотивни набој. Пруга је 2011. угашена, воз никада више није прошао, а ми смо одлучиле да је оживимо концертом на станици у Кистањама. Из Србије је стигао чувени гитариста Мирослав Тадић, наступио је и бенд Николе Чубрила, али и локални "Вели Јоже". Пруга је оживела, свирали су, буквално на праговима."
Овај први догађај Удружења помогли су Срби повратници успешни у послу, а данас "Вериге" имају институционалну помоћ локалне заједнице, општине Кистање и регионане туристичке организације, али и Српског народог већа. Очекују и помоћ Националног парка "Крка".
© Фото : Спутњику уступио Божо ШушаКонцерт Академског хора Универзитета у Задру и хора ученика богословије "Света Три Јерарха" манастира Крка
Концерт Академског хора Универзитета у Задру и хора ученика богословије Света Три Јерарха манастира Крка - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Концерт Академског хора Универзитета у Задру и хора ученика богословије "Света Три Јерарха" манастира Крка

Чудо манастира Крка

Млади, деца повратника, везани су за огњиште, треба радити пуно, само да би се опстало. Бјелановићева сматра да им треба омогућити високо образовање. То је један од разлога зашто је недавно организовала концерт Универзитетског хора из Задра.
Али тако није само промовисала факултет, хор је наступио са хором манастира Крка који формира најбоље појце наше цркве.
"Контактирала сам и црквени женски хор Јањеваца, али су оне нажалост биле заузете, имале су уговорен наступ. Отац Стефан, свештеник из Скрадина, професор у Богословији, довео је и женску певачку групу . Студенте смо одвели у манастир Крка да им покажемо лепоту нашег духовног средишта. Долазе из целе Хрватске, са копна и отока, никада у животу нису видели манастир. Били су одушевљени! А главни догађај било је дружење са богословима после наступа, када су се помешали, извадили гитаре и певали, од Оливера до Ђурђевана. Био је то тренутак где сам видела да све што радим и те како има смисла."

Нови мамац за туристе

У Кистањама је основан и предузетнички инкубатор, који такође води јака жена, Бранка Ивановић. У родну Далмацију вратила се из Бањалуке. Али она није једина, нову енергију створиле су и повратнице из других места.
Инкубатор треба да оснажи привреду , али је и мамац за туристе, ових дана одржана је дегустација јела од буше, аутохтоног говеда чије је месо изузетног квалитета. Имају и еко пијацу где се могу дегустирати одлична храна и изузетно вино овог краја. Садња и прерада лековитог, ароматичног биља, такође је потенцијал у туризму.
© Фото : Спутњику уступила Даниела БјелановићПруга у овим крајевима значи живот. Иако је ван функције, живот се у Кистање враћа
Пруга у овим крајевима значи живот. Иако је ван функције, живот се у Кистање враћа - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пруга у овим крајевима значи живот. Иако је ван функције, живот се у Кистање враћа

Слатке боје завичаја

Нови програм удружења јаких жена далматинске Буковице зове се "Слатке боје завичаја". Почео је у мају и трајаће скоро до октобра. Слоган је из стиха песме Арсена Дедића "Дјевојка из мога краја". Наша саговорница и жене њеног краја са новом енергијом пронашле су се у том стиху. Нова енергија и те како враћа културни живот у северну Далмацију.
"У јулу нас очекује вече шансоне, наступиће оперска певачица, солисткиња ХНК Сплит, Нела Шарић, која је певала и у Метрополитену. Следи изложба фотографа из Книна, а мотив ће бити Кистање, зтим позоришна представа глумаца ХНК Задар. Књижневој вечери ће претходити литерарни конкурс. Биће одржана и радионица за оне који би да пишу, а не знају како би то започели."
Оне који се на путу до Јадрана затекну у Кистањама чекују и рок концерти. У августу, на дан смрти Арсена Дедића, биће одржан "Први танго у Ђеврскама", ревијални плес који ће пратити поезија највећег савременог песника далматинског краја.
"Кистање су на камену, али на најлепшим камену на свету, омеђене са две реке, Крком и Зрмањом. Ми смо део Националног парка "Крка". Сви читаоци Спутњика су добродошли, имамо и апартмане. Дођите да уживате, а Кистањама помогнете да опстану", поручује јака жена далматинске Буковице.
© Фото : Спутњику уступила Даниела БјелановићВалентина Вујасиновић, Љубица Кулаш и Даниела Бјелановић и звезда коју су довели у Кистање, кувар Давид Скоко
Валентина Вујасиновић, Љубица Кулаш и Даниела Бјелановић и звезда коју су довели у Кистање, кувар Давид Скоко - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Валентина Вујасиновић, Љубица Кулаш и Даниела Бјелановић и звезда коју су довели у Кистање, кувар Давид Скоко
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала