- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како телескоп у Бајкалском језеру помаже да се проникне у тајне универзума

CC BY 3.0 / Rybaka / Cape RytyРт Миси на језеру Бајкал
Рт Миси на језеру Бајкал - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
У интервјуу за научни портал „Научна Русија“, дописни члан Руске академије наука Григориј Домогацки говорио је о историји Бајкал-ГВД, који се састоји од многих детектора подводног телескопа који се налази у водама највећег слатководног језера света - Бајкала.
На пројекту ради Институт за нуклеарна истраживања Руске академије наука, чији циљ је проучавање астрофизичких неутрина.
Шта је неутрино?
Астрофизички неутрини су веома мале и готово невидљиве честице које долазе из свемира. Настају током експлозија звезда, у црним рупама и другим снажним догађајима у свемиру. Неутрини практично не ступају у интеракцију са материјом, тако да могу да прођу кроз звезде, планете, па чак и кроз људско тело без остављања трага. Научници проучавају ове честице да би боље разумели шта се дешава у дубоком свемиру и како функционишу најенергетичнији процеси у Универзуму.
Када неутрино ступи у интеракцију са водом у језеру, изазива бљесак светлости који детектори телескопа хватају. Ови детектори се налазе на различитим дубинама и нивоима како би ухватили што је могуће више ових блицева.
Анализа ових блицева омогућава научницима да одреде правац и енергију неутрина.
Пројекат подводног телескопа, започет 1980. године, суочио се са многим организационим потешкоћама, укључујући недостатак неопходне опреме у земљи. Под руководством Григорија Домогатског, пројекат је превазишао многе препреке и пуштен је у рад у марту 2021. године.
Научници који раде са Бајкал-ГВД активно сарађују са међународним пројектом Ајс Кубе који се налази на Антарктику.
„Неутрини раде, они су изузетно важни. А наш задатак је да сазнамо што је више могуће о њима како бисмо разумели наш свет и научили да живимо у њему боље него што живимо сада“, одговара Домогацки.
Генетски тест открива природу болести и омогућава превентивно лечење... - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Руски стручњаци постигли значајан успех у дијагностици наследних болести
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала