- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кијев: На наредну конференцију о Украјини биће позвана и Москва

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗнак на улазу у Кијев
Знак на улазу у Кијев - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Следећа међународна конференција о Украјини требало би да доведе до окончања сукоба, Русија ће бити позвана на самит, изјавио је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба.
„Идеја је да следећи самит представља крај рата и, наравно, потребна нам је друга страна за преговарачким столом“, објаснио је он, признавши да ће, пре или касније, бити неопходно да се разговара са Русијом.
„Наравно, ми одлично знамо да ће доћи тренутак када ће бити потребно разговарати са Русијом“, нагласио је Кулеба.
Истовремено је приметио да се ставови Запада и глобалног Југа разликују.
„Јуче су се чули гласови глобалног Југа о тешким компромисима које (Украјина) треба да направи. То није језик који чујемо од западних партнера“, рекао је шеф украјинског министарства спољних послова.
Раније у недељу, шеф одељења за комуникације швајцарског министарства спољних послова Никола Бидо рекао је Спутњику да би следећа међународна конференција о Украјини могла да се одржи пре председничких избора у САД, који су заказани за 5. новембар.
У Швајцарској је одржана конференција о Украјини на којој је учествовала 91 држава и 55 шефова држава, као и осам организација, укључујући ЕУ, Савет Европе и УН. Конференцији нису присуствовали амерички председник Џо Бајден, као ни кинески председник Си Ђинпинг и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва. Швајцарска није упутила позив Русији за учешће на самиту. Кремљ је саопштио да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.
Самит о Украјини у Швајцарској - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Специјална операција у Украјини
У Швајцарској усвојена декларација о Украјини: 13 земаља одбило да потпише
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала