- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

НБС: Инфлација успорила на 4,5 одсто

© Sputnik / Лола ЂорђевићРафови у супермаркету
Рафови у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Народна банка Србије (НБС) саопштила је да је, према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), међугодишња инфлација у мају успорила на 4,5 одсто, чиме се, у складу с пројекцијама централне банке вратила у границе циљаног одступања, а то је три плус, минус 1,5 одсто.
Како се наводи, опадању инфлације допринели су даље успоравање раста цена хране и излазак из обрачуна прошлогодишњег поскупљења електричне енергије.
НБС истиче да када је реч о месечној инфлацији, она је у мају износила 0,4 одсто и била је у највећој мери вођена растом цена производа и услуга у оквиру базне инфлације (0,6 одсто) и корекцијом цена цигарета (2,6 одсто) због усклађивања с растом акциза.
Додаје се да је раст цена у оквиру базне инфлације био вођен пре свега растом цена услуга, односно у мају су порасле цене станарина, транспортних услуга, услуга одржавања возила и услуга осигурања, тако да је на међугодишњем нивоу базна инфлација износила пет одсто.
У оквиру цена хране, први пут од августа прошле године, на месечном нивоу забележено је снижење цена од минус 0,2 одсто, уз различита кретања унутар основних поткатегорија прехрамбене инфлације - пад цена непрерађене хране (-1,6 одсто), вођен сезонским падом цена свежег поврћа, а благ раст цена прерађене хране од 0,4 одсто.
Посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране, како је навела НБС успорио је на 1,3 одсто, док су цене поврћа биле ниже за 11,1 одсто. Цене енергената су на месечном нивоу у мају порасле за 0,3 одсто, што је готово у потпуности било опредељено растом цена нафтних деривата од 0,7 одсто.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала