- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Русија претекла Америку у испорукама гаса Европи

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаУренгој-Помари-Ужгород, Северни ток
Уренгој-Помари-Ужгород, Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
У мају увоз гаса из Русије у Европу премашио је испоруке из Сједињених Држава, први пут за скоро две године, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на податке ИЦИС-а. Прошлог месеца су испоруке руског гаса и течног природног гаса чиниле 15 одсто укупног увоза у европске земље.

„Невероватно је видети како се удео руског гаса у Европи повећао након свега кроз шта смо прошли и свих напора уложених да смањимо зависност и смањимо ризике који могу да прате увоз енергетских ресурса“, рекао је Том Марзек-Мансер, шеф аналитике у ИЦИС-у.

После почетка војне операције на територији Украјине, Русија је смањила испоруке гаса у Европу путем гасовода. Како напомиње ФТ, након тога ЕУ је повећала увоз течног природног гаса, који углавном стиже из Сједињених Држава. Испоруке америчког гаса премашиле су увоз из Русије у септембру 2022. године, а од 2023. године на САД отпада око петина укупног увоза течног природног гаса у Европу.
Истовремено, како преноси лист, у мају је удео руског гаса порастао на 15 одсто, док је увоз америчког гаса смањен до 14 одсто. Лист пише да се то догодило у позадини затварања великог постројења за течни природни гас у Сједињеним Државама и руског повећања испоруке гаса у Турску. ФТ напомиње да је потражња за гасом у Европи и даље слаба јер су залихе близу рекордног нивоа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала