- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Врућина и хаос: Током хаџа у Меки и Медини страдало 14 Јорданаца, 17 људи нестало /видео/

© AP Photo / Rafiq MaqboolБолничари носе муслиманског ходочасника на лекарски преглед након што је пао због топлотног ударa
Болничари носе муслиманског ходочасника на лекарски преглед након што је пао због топлотног ударa - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
Пратите нас
Током хаџа у Меки и Медини 14 Јорданаца је изгубило живот, од којих шесторо услед врућине, а 17 се води као нестало, саопштило је данас јорданско Министарство спољних послова.
Министарство је навело да је најмање шесторо Јорданаца преминуло због високих температура, док се очекује да сутра у Меки буде 47 степени Целзијуса, преноси Ројтерс.
Како је пренела јорданска новинска агенција ПЕТРА, министарство сарађује са властима Саудијске Арабије како би се жртве покопале а тела оних чије породице желе да буду сахрањени у Јордану била што пре пренета у ту земљу.
Истовремено, наставља се потрага за 17 јорданских ходочасника несталих током хаџа у Саудијској Арабији.
Хаџ се завршава у среду и један је од највећих глобалних окупљања а ове године се очекује да ће на њему бити више од 1,8 милиона исламских ходочасника, саопштиле су саудијске власти.
Стампедо, пожари у шаторима верника, врућине и други фактори били су главни узроци смрти више стотина људи на хаџу у протеклих више од 30 година.
Током ходочашћа 2015. године, у близини Меке је најмање 2.070 људи погинуло у стампеду.
Саудијске власти су у четвртак апеловале на ходочаснике да се штите од сунца кишобранима, пију пуно воде и да се не излажу сунцу у најтоплијем делу дана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала