- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Стојковић о фрустрацији, Тадић о Тадићу, а Митровић о заслугама: „Идемо даље, у игри смо“

© AP Photo / Alessandra TarantinoСрбија - Енглеска
Србија - Енглеска - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је да му је тешко пао пораз од Енглеске и додао да циљ Орлова и даље остаје пласман у другу фазу Европског првенства у Немачкој.
Фудбалска репрезентација Србије поражена је у Гелзенкирхену од селекције Енглеске 1:0 у мечу првог кола групе Ц на ЕП у Немачкој.
"Размишљам како нисмо победили. И оно што сам рекао играчима да смо дошли у Гелзенкирхен да победимо Енглеску, ту велику Енглеску, тај велики тим, али фрустрација је знак да ми није свеједно. Како да ми буде свеједно, не би било добро. Наравно да ми је криво. Није ми жао, али ми је криво да после квалитетне и храбре игре нисмо награђени барем тим једним бодом. Идемо даље, главу горе", рекао је Стојковић после меча за РТС.
Капитен Србије Душан Тадић почео је меч са клупе за резерве, а у игру је ушао у 61. минуту.
"Није то ствар да ли ћеш погодити или нећеш, мораш да имаш неки план, мораш да имаш идеју. Зато сам ту где седим, да доносим одлуке у зависности од онога што се дешава на терену. Одиграли смо храбро, доминирали против Енглеза друго полувреме и штета је што нисмо награђени. Многи ће питати што Тадић није почео утакмицу. То је био део тактичког плана, желео сам Тадића са свежим ногама, Тадића који ће променити игру и који ће бити кључ на крају крајева, то је разлог", додао је селектор Србије.
Он је истакао да је Србија одиграла квалитетну утакмицу.
"Имали смо довољно офанзивних играча, одиграли врло квалитетну утакмицу и на крају крајева немамо чега да се стидимо. Нема разлога за тај неки осећај. То је фудбал, требало би подићи главу, анализирати шта се дешавало у ових 90 минута и ући спремно у следећу утакмицу. То је наш план, да освојимо бодове, победимо Словенију", навео је Стојковић.
Селектор Србије је навео да је срећан што се играчи нису предавали до самог краја меча.
"Играчи су веровали, морамо једноставно да тим изменама, не да узмемо лопту, него да је освојимо и да буде у нашим ногама, да натерамо Енглезе да се бране. Мислим да смо успели у томе. Проток је био изванредан, посед такође. Недостајало је мало да се дође до тог гола, али стил игре и сви у Србији могу да буду поносни. Нисмо се уплашили, нисмо показивали респект према Енглеској. Сви говоре да ће они да буду шампиони, то је екипа са много талента, али је Србија показала лице да може да игра са било ким у Европи", навео је Стојковић.
Он је поновио да му је тешко пао пораз од Енглеске.
"Тежак ми је пораз, стварно ми је тежак. Тешко ми је пао. Знао сам да имамо моћ да их победимо. Знао сам да можемо да далеко боље да резултатски прођемо вечерас. Писаће се 1:0 и то ми тешко пада. То је део тренерског посла, да и такве моменте морате да прихватите", додао је селектор Србије.
Он је истакао да циљ остаје друга фаза Европског првенства.
"Циљ је и даље друга фаза на ЕП и учинићемо све да дођемо до ње. То смо рекли и пре поласка у Немачку. Хоћу Србију да видим у другом кругу, имамо још две утакмице, Словенију и Данску. Резултат ове утакмице неће пуно да промени, али нисмо награђени за оно што смо показали. Момци су показали срце. Могу да будем задовољан тим стилом игре, са тројицом позади, можете да се носите са свима, никакав проблем. Једноставно сте фокусирани на оно што би требало да радите. Честитке момцима на труду, на истрчаним километрима", навео је Стојковић.

Тадић: Ако селектор сматра да Душан Тадић треба да игра 30 минута...

О свом статусу говорио је и капитен Тадић.
"Са селектором имам добру комуникацију, а тешко сам прихватио што нисам био на терену од почетка утакмице. Лидер сам, без лажне скромности, најбољи играч овог тима. Мислим да сам морао да почем утакмицу, да сам могао много више да пружим и понудим да сам играо од старта. Али, поштујем одлуку, ако сматра да Душан Тадић треба да игра 30 минута ја ћу то поштовати. Тешко је, желиш да будеш део овог тима, да урадиш све за колектив, али није битан један појединац. Најбитније је да прођемо даље, имамо велико заједништво и то желимо да задржимо", рекао је Тадић за Радио Телевизију Србије.
Баш као селектор, ни вођа ове генерације није био задовољан поразом од Енглеске, упркос игри која обећава.
"Мислим да смо пропустили велику шансу, да су нам се нудили целу утакмицу, остављали су много простора између линија и прво и друго полувреме. Могли смо да остваримо бољи резултат, али шта да се ради. Знали смо одмах да ћемо имати шансу против њих. Нису довољно притискали лопту, можда нисмо имали много шанси, али смо могли да их угрозимо".
Сада следи одмор, па припрема за меч против Словеније, који би могао да буде кључан за пролаз у нокаут фазу такмичења
"Добра анализа, добар опоравак, да се што боље спремимо, неће бити лако. Кад су изједначили против Данске могли су да постигну још један гол. Мислим да можемо да им нанесемо бол, идемо да победимо. Од почетка сам био оптимиста да ћемо проћи групу, мислим да нам је од старта то била нека врста обавезе, али идемо корак по корак", додао је Тадић.

Митровић: Заслужили смо мало више

Фудбалски репрезентативац Србије Александар Митровић изјавио је да је његов тим одиграо добар меч против Енглеске и додао да екипа мора да се што боље припреми за преостале две утакмице у групи Ц на Европском првенству у Немачкој.
"Одиграли смо добру утакмицу, мислим да смо заслужили мало више, али то је фудбал. Друго полувреме је било добро, пробудили смо се после примљеног гола и кренули офанзивно. Идемо даље, у игри смо, и даље све зависи од нас. Идемо да се што боље спремимо за преостале две утакмице. Следи повратак у базу", рекао је Митровић после меча за РТС.
Он је истакао да сматра да је његовим саиграчима недостајао бољи завршни пас.
"Показали смо зубе, доминирали у другом делу и били боља екипа. Ипак, нисмо дали гол. Опет, ово ништа не мења", додао је Митровић.
Фудбалери Србије ће 20. јуна у другом колу групе Ц играти против селекције Словеније.
Словенија и Данска су у првом мечу првог кола групе Ц одиграле без победника, 1:1.
Србија - Енглеска - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2024
ЕУРО 2024
Пораз Србије на премијери Европског првенства од Енглеске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала