- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба „Енди Ворхол“ у пратећем програму Арсенал феста

© Фото : Спутњику уступио Арсенал фестПлакат за изложбу "Енди Ворхол" у Народном музеју у Крагујевцу
Плакат за изложбу Енди Ворхол у Народном музеју у Крагујевцу - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Изложба „Енди Ворхол“, на којој ће бити представљено 40 изабраних графика из колекције Лазара Вујића, угледног европског галеристе, биће отворена у Народном музеју у Крагујевцу, у оквиру пратећег програма „Арсенал феста“.
Вујић се с Ворхолом упознао приликом рада на графичким решењима за Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године.
„Био је љубазан, сталожен, велики уметник, човек који је показивао поштовање према сваком саговорнику. Ворхолова првобитна идеја за Олимпијске игре био је скакач, али се мени више допао клизач, и на крају смо се одлучили за тај мотив“, рекао је Вујић у једном од интервјуа, присећајући се сарадње с америчким уметником.
Графика црвене силуете олимпијског клизача, коју је креирао Ворхол, била је део изложбе „Амерички поп арт“ 2018. године у Београду.
Енди Ворхол се, поред сликарства, бавио и дизајном, филмом и писањем. Сматран је за најпознатијег представника уметничког правца поп-арт.
Његова прва самостална поп-арт изложба била је одржана у Њујорку 1962. године и обухватала је неке од његових чувенихрадова попут „Мерилин Диптих“, „Сто конзерви супе“, „Сто флаша кока-коле“, „Сто новчаница долара“.
У том периоду су настали и радови који су дефинисали његову каријеру, попут бројних илустрација типично америчких предмета и познатих личности – Мерилин Монро, Елизабет Тејлор, Мајкл Џексон, Елвис Присли.
Изложба ће трајати од 16. јуна до 1. јула.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала