- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Самит о Украјини није донео никакве резултате

© AFP 2023 / URS FLUEELERПредседник Украјине Владимир Зеленски на самиту о Украјини у Швајцарској
Председник Украјине Владимир Зеленски на самиту о Украјини у Швајцарској - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Конференција о Украјини у Швајцарској није донела никакве резултате, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Ако се говори о укупном резултату овог састанка, онда он тежи нули. Овде се може давати субјективно и објективно (мишљење), али се тешко може говорити о неком резултату“, рекао је Песков новинарима.
Он је додао да су многе земље на самиту у Швајцарској о Украјини говориле о бескорисности ове расправе без Русије.
Према његовим речима, мировна иницијатива о Украјини коју је дао председник Русије Владимир Путин и даље је на дневном реду.
Како је навео, Русија ће наставити да сарађује са свим земљама које су спремне за то.
„То је став нашег председника. Он наставља да буде отворен за дијалог, за озбиљне дискусије, суштинске дискусије и продуктивне дискусије“, истакао је портпарол.
Коментаришући изјаву украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе да би следећа међународна конференција о Украјини требало да доведе до окончања сукоба, а Русија да буде позвана на самит, Песков је рекао да је приступ руске стране украјинском питању прилично транспарентан и доследан.
„Приступ руске стране апсолутно је транспарентан, доследан. Зна га, између осталог, и господин Кулеба. Приступ је прецизно зацртан на састанку председника (Владимира) Путина у петак са руководиоцима Министарства спољних послова“, подсетио је Песков.
Песков је додао и да став Мађарске, Србије и Турске, које су ове земље заузеле на самиту у Швајцарској, неће покварити односе са Москвом.
„Не, неће покварити. Наравно, водићемо рачуна о ставовима које су ове земље заузеле, то је важно за нас“, одговорио је Песков на питање да ли ће став који су заузеле Мађарска, Србија и Турска на швајцарском самиту покварити односе са Русијом.
Конференција о Украјини одржана је 15-16. јуна у швајцарском Биргенштоку. Завршну изјаву није потписало 11 од 91 државе учеснице: Јерменија, Бахреин, Бразил, Индија, Индонезија, Либија, Мексико, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Тајланд и Уједињени Арапски Емирати. Касније су своје потписе повукли Ирак и Јордан. Ватикан није потписао јер је имао статус посматрача. Русија није била позвана на самит, а Кина је одбила да учествује. У Кремљу су раније изјавили да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
РУСИЈА
Лавров позвао Запад: Послушајте предлог Путина
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала