- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Москва ће тражити признавање злочина нацистичке Немачке над народима СССР-а

© POOL / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Русија ће тражити званично међународно признање праве природе злочина нацистичке Немачке над народима СССР-а, изјавио је у интервјуу за Спутњик стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Генерална скупштина УН усвојила је у мају резолуцију о „геноциду у Сребреници“. Небензја је тада рекао да је овај корак отворио „Пандорину кутију“ и да би се после овог документа могле појавити и друге резолуције о геноцидима.
Одговарајући на питање да ли Русија планира да поднесе на разматрање Генералној скупштини резолуцију о геноциду над совјетским народом током Другог светског рата, Небензја је рекао да је усвајање резолуције о Сребреници преседан који ће свакако „утицати на даље дискусије о признавању других историјских трагедија као дела геноцида“.
Он је подсетио да је један од „главних спонзора овог контроверзног документа била Немачка“.
Како је истакао Небензја, Руска Федерација је увек придавала велики значај очувању историјског сећања и успостављању правде за оне који су страдали и погинули у Другом светском рату.
„Злочини нацистичке Немачке над народима Совјетског Савеза, укључујући опсаду Лењинграда и масовно уништење цивила, остају једна од најболнијих тема. Наставићемо да свим расположивим средствима тражимо званично признање праве природе ових злочина и успостављање историјске правде на међународном нивоу“, нагласио је он.
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
РЕГИОН
Пољански: Након резолуције о Сребреници уследиће иницијативе које се неће свидети Западу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала