Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Огласила се САНУ поводом најављеног рушења зграде Генералштаба и Београдског Сајма

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗграда Генералштаба ВЈ тешко оштећена у НАТО бомбардовању
Зграда Генералштаба ВЈ тешко оштећена у НАТО бомбардовању - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Најављено рушење и радикалне промене намене комплекса Београдског сајма и комплекса Генералштаба и Министарства одбране значиће и ненадокнадив губитак изразито вредног и значајног дела културолошког идентитета Београда, наводи се у саопштењу Српске академије наука и уметности.
Саопштење САНУ преносимо у целости:
У складу са својим основним начелима, Српска академија наука и уметности се од свог оснивања залаже за очување највиших научних и уметничких вредности, унапређење језика и културног идентитета у свим сферама науке и уметности, као и за очување и заштиту дела, достигнућа и легата својих чланова.
У ту сферу културног идентитета спада и идентитет градова, а њих чине људи и грађевине.
Идентитет Београда првенствено чини јединствени дух људи који у њему живе као и сам град са својим изузетним положајем на две реке, својом топографијом и слојевитошћу, својим улицама и грађевинама.
Као и сви градови на свету и Београд има своје репере који су препознатљиви, а које чине појединачни објекти или урбане целине склопова објеката са амбијентом који заједно стварају. Такви објекти и урбане целине чине уметнички и културолошки идентитет тих градова.
Културолошки идентитет Београда посебне архитектонско урбанистичке вредности чине и комплекс Генералштаба и Министарства одбране, као и комплекс Београдског сајма са свим постојећим објектима у оквиру тих комплекса.
Аутори тих објеката и комплекса били су и чланови Српске академије наука и уметности: архитекта Никола Добровић – Генералштаб и Министарство одбране, те архитекта Милорад Пантовић,инжењер Брако Жежељ и инжењер Милан Крстић – Београдски сајам, и та остварења представљају и њихове легате за будуће генерације.
О уметничкој и културолошкој вредности и значају тих целина најбоље говори податак да су појединачно или у целини били или јесу у режиму заштите као споменици културе.
Најављено рушење и радикалне промене намене комплекса Београдског сајма и комплекса Генералштаба и Министарства одбране значиће и ненадокнадив губитак изразито вредног и значајног дела културолошког идентитета Београда.
Српска академија наука и уметности, као највиша научна и културна установа у Републици Србији, а у пуном сагласју са ставовима стручне јавности јасно изреченим на Форуму одржаном 23.априла 2024. године, апелује, предлаже и сматра неопходним:
• Доношење нове одлуке, која садржи и материјално одговара првобитном решењу Владе Републике Србије (бр. 633-5959/2008 од 15.1.2009. године) о проглашењу комплекса Београдског сајма за споменик културе, а која би утврдила мере заштите за хале 1, 2, и 3 са комплетним приступним ансамблом, као и за читав простор Београдског сајма.
• Да се за цео комплекс Београдског сајма изради и усвоји урбанистички План детаљне регулације и да се на основу елемента Плана детаљне регулације распише међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову, уређење и унапређено решење комплекса и простора Београдског сајма.
• Да се комплекс Генералштаба и Министарства одбране категорише у статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију.
• Да се, на основу утврђених мера заштите, распише међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову, уређење и унапређено решење целокупног комплекса и простора Генералштаба и Министарства одбране.
Српска академија наука и уметности сматра да брига о овом комплексу није само питање Архитектуре, него и питање самопоштовања, етичких принципа и норми – коначно односа према сопственој историји, јер је то тачка посебног сећања.
Због свега напред реченог нужно је да тај простор буде достојно обележен са посебном бригом, сећањем и пијететом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала