- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин први пут после 2000. године иде у посету Северној Кореји, потписују се важна документа

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаЛидери Северне Кореје и Кине, Ким Џонг Ун и Владимир Путин
Лидери Северне Кореје и Кине, Ким Џонг Ун и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Током државне посете руског председника Владимира Путина Пјонгјангу 18-19. јуна планирано је потписивање споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Северне Кореје, који предвиђа наставак сарадње у области међународне политике, економије и безбедности, рекао је помоћник шефа руске државе Јуриј Ушаков.
Уочи посете Владимира Путина Северној Кореји, Ушаков је новинарима испричао која документа ће бити потписана.
„Они су још у фази припреме. У питању је и потенцијално закључење Свеобухватног споразума о стратешком партнерству. Ако буде потписан, он ће заменити темељне документе који су потписани 1961, 2000. и 2001. године“, рекао је Ушаков, објашњавајући да је реч о Уговору о пријатељству и узајамној помоћи, Уговору о пријатељству, добросуседству и сарадњи, Москвској и Пјонгјанској декларацији.
Према речима представника Кремља, нови Уговор је „условљен дубоком еволуцијом геополитичке ситуације у свету и региону, као и квалитативним променама које су се недавно догодиле у нашим билатералним односима“.
„Он ће, наравно, бити у складу са свим фундаменталним принципима међународног права, неће имати никакве конфронтациону природу, неће бити усмерен ни против једне земље, већ ће имати за циљ да обезбеди већу стабилност у региону североисточне Азије“, рекао је Ушаков.
Он је рекао да се рад на документу наставља и да ће коначна одлука о његовом потписивању бити донета у наредним сатима.
Одговарајући на питање да ли нови Уговор укључује сарадњу у војно-техничкој сфери, Ушаков је рекао: „Ако Уговор буде потписан, он ће означити изгледе за даљу сарадњу и биће потписан, наравно, узимајући у обзир оно што се десило између наших земаља последњих година и у области међународне политике, економије и у сфери односа на свим линијама, између осталог и узимајући у обзир питања безбедности“.
Владимир Путин је последњи пут боравио у Северној Кореји 2000. године. То је била његова прва посета као шефа руске државе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
РУСИЈА
Путин ове недеље у посети Северној Кореји и Вијетнаму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала