- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ради на новом леку против ботулизма, крај клиничких испитивања до 2025. године

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Стручњаци Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Н.Ф. Гамалеја“ раде на новим препарату за хитну превенцију и лечење ботулизма А типа, клиничко испитивање лека могло би да се заврши до 2025. године, саопштио је руским медијима директор лабораторије за имунобиотехнологију центра Дмитриј Шчебљаков.
Према његовим речима, препарат се састоји од моноклонских антитела, која неутралишу ботулински токсин типа А. Антитело се везује за токсин и блокира његово продирање у ћелије и, у складу са тим, неутралише токсине.
Научник је додао да ће у најскорије време Министарству здравља бити предат пакет докумената ради добијања дозволе за клиничка испитивања.

„Постоје три фазе: прва фаза је безбедност, за њу ће бити потребно око шест месеци, то је прилично брзо, а друга и трећа фаза директно зависе од брзине јављања пацијената, јер немамо много пацијената са ботулизмом у земљи“, нагласио је Шчебљаков.

Он је истакао да ће према најскромнијим оценама, бити потребно најмање годину дана да се спроведу клиничка испитивања, тако да је оквиран рок око 2025. године.
Раније је заменик градоначелника Москве Анастасија Ракова изјавила да је више од 120 људи у престоници потражило стручну помоћ због симптома ботулизма, а 55 се налази у тешком стању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала