- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО разматра стављање нуклеарног арсенала у стање борбене готовости

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Земље НАТО-а разматрају могућност довођења нуклеарних бојевих глава Алијансе у стање борбене готовости, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг за британски лист „Телеграф“.
„Нећу улазити у оперативне детаље о томе колико нуклеарних бојевих глава треба да буде у приправности, али морамо да се консултујемо о тим питањима. Управо то и радимо“, рекао је он.
Столтенберг је објаснио да НАТО мора да демонстрира свој нуклеарни арсенал свету како би послао директан сигнал непријатељима Северноатлантског савеза.
С тим у вези, шеф НАТО-а је додао да Кина активно улаже у свој нуклеарни арсенал, који ће, према његовим речима, до почетка 2030-их година достићи хиљаду бојевих глава.
„А то значи да ће се НАТО, у не тако далекој будућности, вероватно сусрести са нечим са чиме се раније није суочавао, а то су два потенцијална противника са нуклеарним оружјем – Кина и Русија. И, наравно, то повлачи последице“, напоменуо је Столтенберг.
Руски председник Владимир Путин је раније на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу изјавио да Москва не звецка нуклеарним оружјем. Он је упозорио да не треба олако схватати питање употребе оружја за масовно уништење.
Владимир Путин на пленарној седници у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу. - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Специјална операција у Украјини
Кључне поруке Путина из Санкт Петербурга: Могуће измене руске нуклеарне доктрине
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала