Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Уникатни бисер Србије и Европе: Отворен Центар за посетиоце Царичин град у Лебану /фото/

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆЦентар за посетиоце Царичин град у Лебану
Центар за посетиоце Царичин град у Лебану - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
У Лебану је данас свечано отворен Центар за посетиоце Царичин град, савремени објекат који је изграђен поред постојећег објекта "Теодора" и опремљен најсавременијом опремом за презентацију.
Царичин град, или Јустинијана Прима је позноантички (рановизантијски) град из VI века, а уједно и археолошки локалитет који је класификован као непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Један је од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана који је подигао византијски цар Јустинијан I (527—565) и представља јединствени споменик културе и полазну тачку за проучавање позноантичког и рановизантијског наслеђа на просторима Србије.
У сали за презентацију Центра посетиоци ће моћи да се информишу о самом археолошком локалитету, погледају 3Д презентацију о томе како је некада изгледала Јустинијана Прима, али и визуелно прошетају овим древним градом и упознају начин живота људи тог времена користећи паметне табле, 3Д наочаре које су доступне у овој савремено опремљеној сали.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆЦентар за посетиоце Царичин град у Лебану
Центар за посетиоце Царичин град у Лебану - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Центар за посетиоце Царичин град у Лебану
Центар за посетиоце Царичин град отворила је председник Скупштине Србије Ана Брнабић која је поручила да Царичин град није само уникатни бисер Србије већ и целе Европе.
"Ово је дан о ком смо дуго сањали и мислим да је председник Србије Александар Вучић још 2019. године почео да прича о томе како ћемо изградити Центар за посетиоце у Царичином граду, како ћемо повести рачуна о овом прелепом локалитету, овом уникатном бисеру који Србија има - уникатном бисеру за читаву Европу", рекла је Брнабићева.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПредседник Скупштине Ана Брнабић, министар културе Никола Селаковић и супруга председника Србије Тамара Вучић на отварању Центра за посетиоце Царичин град у Лебану
Председник Скупштине Ана Брнабић, министар културе Никола Селаковић и супруга председника Србије Тамара Вучић на отварању Центра за посетиоце Царичин град у Лебану - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Председник Скупштине Ана Брнабић, министар културе Никола Селаковић и супруга председника Србије Тамара Вучић на отварању Центра за посетиоце Царичин град у Лебану
Она је нагласила да је то део много ширег пројекта - "Скок у будућност - Србија Експо 2027" за који је нагласила да не обухвата само Београд.
"То је за нас јединствена прилика да кад читав свет дође у Србији обиђе сваки крај ове наше прелепе земље", поручила је она.
Додала је да археолошка налазишта и ископавања у Царичном граду почињу од 1912. године.
"Од 1912. године никада наша земља није била довољно снажна и није имала довољно времена да се посвети овом бисеру. И ми смо тек 2023. године веровали или не, оградили ово археолошко налазиште и тиме га први пут заштитили од крађа, ископавања, нелегалних улазака. Тада смо поставили наџорне камере, а ево 2024. године изградили овај центар за посетиоце", рекла је Брнабић и посебно захвалила Народном музеју у Лесковцу.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆСупруга председника Србије Тамара Вучић на отварању Центра за посетиоце Царичин град у Лебану
Супруга председника Србије Тамара Вучић на отварању Центра за посетиоце Царичин град у Лебану - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Супруга председника Србије Тамара Вучић на отварању Центра за посетиоце Царичин град у Лебану
Додала је да је Народни музеј у Лесковцу посебно помогао да се осмисли поставка у Царичином граду и унесе живот у Лебане.
"Ја дубоко верујем да је ово један од начина да покренемо туризам и економски развој општине Лебане и читавог Јабланичког округа. А ово је само почетак и морамо да радимо још много више", истакла је Брнабићева.
Додала је да је све почело од пројекта пута преко Радан планине, како би се повезале четири бање Пролом, Луковска, Куршумлијска и Сијаринска бања код Медвеђе.
"Жеља је била да повежемо прелепа археолошка налазишта, Плочник и Царичин град, а са свим тим да повежемо Ђавољу варош и Вражогрнац", нагласила је Брнабићева.
Председник општине Лебане Иван Богдановић је нагласио да је данас велики дан за општину Лебане и за Србијуи додао да се реализацијом пројеката попут овог види да председник Србије Александар Вучић мисли на сваки део земље, свако место и село попут Штулца у коме се налази Царичин град.
Свечаној церемонији отварања су поред Брнабић присуствовали и министар културе Никола Селаковић, супруга председника Србије Тамара Вучић, као и многи други представници Владе и Скупштине Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала