- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Забележено више од 300 информационих напада на руску вакцину „Спутњик“

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаАмпуле и кутија вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Ампуле и кутија вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције позива на стварање поузданих механизама за сузбијање информационих напада непријатељских држава, укључујући и у области здравља, саопштио је фонд у одговору на саопштење агенције Ројтерс да је Пентагон водио тајну кампању против кинеске вакцине против вируса корона како би подривао позицију Кине током пандемије.
„Руски фонд је забележио циљану, координисану кампању против вакцинације у Русији, укључујући и преко различитих канала дезинформација, међу којима су лажни налози, анонимни извори и ангажовани стручњаци. Ови покушаји били су директно усмерени против становништва наше земље, јер су представљали позив на одбијање вакцинације, а оцрњивањем вакцине ‘Спутњик’ отежавали су њену промоцију на инострана тржишта, ускраћујући на тај начин приступ вакцини земљама којима је потребна и њиховим грађанима“, истиче се у саопштењу.
Према подацима фонда, информациони напади на међународним тржиштима укључивали су лажне тврдње британског Центра за сајбер-безбедност да су хакери повезани са Русијом покушали да украду податке из САД, Велике Британије и Канаде о развоју вакцине против вируса корона. Осим тога, Министарство здравља САД отворено је у свом извештају написало како је убеђивао Бразил да не користи вакцину „Спутњик“.
„Од почетка регистрације вакцине ‘Спутњик Ве’, приметили смо циљану кампању за подривање поверења у достигнућа руских научника – укупно смо забележили више од 300 информационих напада на вакцине породице ‘Спутњик’“, рекао је директор фонда Кирил Дмитријев.
Фонд је покренуо више од 50 истраживања и научних публикација о породици вакцина „Спутњик“.
„Руски фонд за директне инвестиције позива на стварање поузданих механизама за сузбијање информационих напада непријатељских држава, укључујући и у здравственом сектору“, закључио је Дмитријев.
Ројтерс је 14. јуна први пут потврдио информациони напад америчког Министарства одбране на вакцине из Русије и Кине током пандемије вируса корона, објавивши материјал о тајној кампањи коју је спровело америчко Министарство одбране за дискредитовање вакцинације у бројним земљама. Како наводи агенција, стручњаци Пентагона су преко стотина лажних налога на друштвеним мрежама ширили лажне информације о неамеричким вакцинама, покушавајући да их дискредитују и оцрне.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала