Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто Балкан каска на европском путу: ЕУ обрће тезе – критикује друге да би сакрила сопствену немоћ

© Sputnik / Лола Ђорђевић „Отворени Балкан“
 „Отворени Балкан“ - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
ЕУ је изгубила кредибилитет и постала вазал Америке и НАТО пакта, а балканске државе им служе као територије које по потреби Запада примају у ЕУ. Њихова метода критике и сталних захтева према нама је само одбрана од питања на које немају одговор, јер не постоји консензус око пријема нових чланова, оцена је бившег амбасадора Милована Божиновића.
Међународна конференција под називом „Мир и одржив развој“, одржана у Атини поводом шестогодишњице од потписивања Преспанског споразума, свела се на дискусију о улози Западног Балкана у Европској унији и обећања датим државама овог региона за чланство овој организацији.

Замена теза

Српски премијер Милош Вучевић рекао је да је време да се Западни Балкан охрабри и да Европа да јасан сигнал. Посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак признао да није очекивао да ће више од 20 година после Солунског самита од земаља региона у ЕУ бити само Хрватска, док остали нису ни близу, уз констатацију да то значи да је "нешто било погрешно".
На питање ко је то погрешио дипломата и бивши амбасадор Србије у Немачкој Милован Божиновић каже да је суштина да ЕУ не жели проширење као што то не желе ни њени грађани, те да стога до тог чина неће скоро доћи.
„Ту је и чињеница да је ЕУ изгубила компас и да је на неки начин постала вазал Америке и НАТО пакта, па је питање шта је у ствари њено право мишљење о свему. Суштина је да се овде ради на неки начин о замени теза, јер од нас, посебно од Србије, траже да испунимо и немогуће захтеве, а с друге стране знају да не могу да нас приме у ЕУ,“ сматра Божиновић.

Груба политика према Балкану

Он истиче да груба политика коју ЕУ спроводи на Балкану још више удаљава грађане овог региона од жеље да постану део ове организације, а и питање је каже, какве бисмо користи имали ми од свега тога.
„ЕУ мора прво да пронађе себе па тек онда да буде критична према другима. Међутим, она управо критике користи да би манипулисала, дајући наду неким земљама да ће једног дана бити део ЕУ. С дуге стране, ЕУ је део пројекта који је, усуђујем се да кажем, при крају и који је исцрпео своју позитивну снагу а оваквим опхођењем према Балкану деградирао је сам себе,“ мишљења је он.
Божиновић примећује и да је велико питање да ли грађани Балкана, бар када су у питању грађани Србије, желе да будемо део неге организације која се понаша као вазал Америке.
„Тај све грубљи метод који западне земље спроводе над нама, што је можда и њихов метод да сачувају доминацију коју су некада имале, а губе, рађа све опаснију ситуацију за светски поредак,“ верује Божиновић.

Питање је и да ли ми њих желимо

Наш саговорник је такође сагласан са тезом да ЕУ Балкан држи као неки резервни простор за потребе НАТО пакта и Америке а да ће по потреби, селективно, неке државе региона бити уведене у ЕУ али само као територија која је у одређеном моменту потребна Америци.
Подсетимо, премијер Вучевић је у Атини говорио на панелу „Приступне перспективе Западног Балкана и њихов значај за будућност Европе. Да ли смо у периоду стагнације или изградње новог моментума“. Он је том приликом оценио да Европа није заокружена без земаља Западног Балкана.
Премијер је такођеи поручио да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, као и да ће се наставити реформе које би требало да буду подржане и конкретним мерама. Он је рекао да Србија у потпуности подржава европски пут Западног Балкана и подсетио да је Србија активна на различитим нивоима када је реч о регионалној сарадњи, али и сарадњи са ЕУ.
Вучевић на панелу у Атини - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
СРБИЈА
Вучевић у Атини: Зашто ЕУ може, а Србија не може /фото/
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2024
СВЕТ
ЕУ опет пуца себи у ногу – сад се укључује у амерички трговински рат против Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала