- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Негативна цена електричне енергије – један од изазова зелене транзиције | Енергија Спутњика

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
Слободно тржиште електричне енергије, берзе струје и све већа производња обновљивих извора енергије створиле су у Европи једну нову реалност - да је некада исплативије купити киловате по негативној цени него производити их у сопственим капацитетима.
Зелена енергетска транзиција незаустављива је и неопходна у процесу декарбонизације и одустајања од фосилних горива. С тим да се то не сме урадити преко ноћи, већ плански и са адекватним заменским капацитетима.
Није ту Србија велики изузетак у односу на многе друге европске , а поготово на земље у региону. Добра ствар је што је коначни, после осам година Електропривреда Србије (кој је прошле године постала акционарско друштво) добила генералног директора – изабраног на конкурсу.
Жељко Марковић, стручњак за енергетику и електроинжењер који је некада радио у ЕПС-у, напомиње да новопостављени, доскорашњи вршилац дужности генералног директора Душан Живковић има вишедеценијску каријеру у овој компанији, да познаје све сегменте пословања у овом великом колективу и да је у минулих годину дана, од када је на њеном челу, показао да има визију кључних корака будуће трансформације ЕПС-а. Јер, трансформација је неопходна како би Србија ухватила корак са европским електропривредама, које су поодмакле у зеленој транзицији.
Саговорник „Енергије Спутњика“ истиче да газдовање електроенергетским системом, какав је ЕПС, захтева свеобухватно познавање функционисања система у зимским и летњим условима, уз неопходне ремонте производних капацитета, све да би се обеубедила сигурност снабдвања потрошача и позитивно пословање.
Објашњавајући институцију негативне цене електричне енергије (када произвођач плаћа ономе ко преузме те вишкове, када његови капацитети у соларним или ветроелектранама производе више од планираних и уговорених количина) Марковић каже да се и ЕПС-у исплати да тада „купује“ ову струју, а да смамњује производњу у својим хидроелектранама или термоблоковима. Решење за овакве и вишкове електричне енергије у преносној мрежи је складиштење у акомулацијама реверзибилних хидроелектрана, пуњење топлотних складишта или батерија.
Напомињући да ће потрошња електричне енергије у свету и код нас а расти брже од некадашњих пројекција, чему свакако доприноси и електрификација транспорта, као и све већа употреба клима уређаја саговорник „Енергије Спутњика“ каже да обновљиви извори нису проблем већ да се са њима мора паметно газдовати.
Енергија Спутњика, 18.6.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала