Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На прелазу Мердаре преузети остаци три српска цивила страдалих на КиМ 1999. године

© AFP 2023 / FERDI LIMANIМердаре
Мердаре - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
Чланови породица и представници београдске радне Комисије за нестале преузели су данас на административном прелазу Мердаре идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности који су страдали у Урошевцу, Призрену и Приштини током 1999. године.
Председник Комисије за нестале Вељко Одаловић изјавио је да су породице Миленковић, Ђапа и Младеновић после 25 година дочекале дан када је потврђен идентитет њихових најмилијих.
Како је рекао, тела су била у мртвачници у Приштини све ово време и додатним напорима смо успели да дођемо до њихових идентитета.
"Ова лица су, по обдукционим налазима убијена после доласка представника међународне мисије на простор КиМ. То је оно што је велика срамота за тих педесетак хиљада мировњака који су дозволили да се на тако бестијалан начин разуларена руља која је себе називала ослободилачком војском обрачуна са старим и немоћнима. Сва три лица су била стара преко 50 година. Циљ им је био да затру све што је остало српско тада", рекао је Одаловић.
Додао је да ће по захтеву породица сахране бити организоване у Великој Плани, Крушевцу и Београду истакавши да је то оно што Комисија има као обавезу.
"На крају, желели смо данас да будемо са породицама. Ово су тела која су се налазила у мртвачници у Приштини. Тамо се налази преко 300 тела неидентификованих лица, међу којима је најмање 90 лица српске националности. Оно што нас посебно брине је сарадња са Приштином, са њиховом делегацијом радне групе, која је у последњих неколико година у тоталном застоју", рекао је Одаловић.
Одаловић је нагласио да је захваљујући Аљбину Куртију цео процес око расветљења судбина несталих лица у потпуности замрзнут, преноси Танјуг.
"Ми просто не можемо да се померимо. Ми немамо нових информација, ово су тела која су пронађена пре више од 20 година, немамо много онога што би требало да радимо онако како смо радили до пре три године", рекао је Одаловић.
Додао је и да се од сукоба на Косову и Метохији 1.623 лица води као нестало.
Чланови породице који су дошли да преузму тело Момира Миленковића киднапованог у Призрену нагласили су да ће се од данас знати где му је гроб.
"Он је киднапован 29. августа 1999. године. Отишао је да обиђе кућу и тамо су га киднаповали и одвели у непознатом правцу. До сада ништа о њему нисмо знали. Он је киднапован заједно са пријатељем муслиманом. До сада се водио као нестао, а данас преузимамо његово тело", рекла је његова супруга Љиљана Миленковић.
Ћерка Марица Стојановић каже да је тело њеног оца пронађено у Сувој Реци и да ће он бити сахрањен у Великој Плани.
"Хвала Богу кад смо га пронашли. Барем да знамо где му је гроб, да запалимо свеће, до сада је све било неизвесно. Тело је пронађено у Сувој Реци, сахранићемо га у Великој Плани", рекла је Марица Стојановић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала