- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ускоро ступа на снагу споразум о слободној трговини са Кином

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆTомислав Момировић
Tомислав Момировић - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
Споразум о слободној трговини (ССТ) између Србије и Кине ступа на снагу 1. јула и ставиће наше компаније у много бољи положај у односу на компаније из Европе и окружења, јер им омогућава повлашћени приступ тржишту са више од 1,4 милијарде становника, изјавио је данас министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић.
Он је у Привредној комори Србије на представљању тог споразума рекао да се ССТ са Кином односи на око 20.000 артикла и да ће одмах без царина моћи да се извози око 60 одсто њих, док ће у наредних пет до 10 година бесцарински извоз бити могућ за 30 одсто производа чија ће се царина годишње смањивати од 20 до 10 одсто.
Момировић је нагласио да ће 10 одсто најосетљивијих производа бити трајно заштићено царинама.
Према његовим речима циљ закључивања ССТ са Кином је омогућавање преференцијалног приступа кинеском тржишту за производе српског порекла које ће довести до значајног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у Србији, као и повећања конкурентности, као и јачања свеукупне привредне активности.
Он је навео и да је Србија земља ограниченог тржишта одноно са око 6,5 милиона становника у центру Европе и зато је принуђена да се окреће ширењу слободне трговине и да промовише слободан приступ тржишту и да шири своје тржиште.
"Чињеница је да је у расту нашег бруто друштвеног производа (БДП) у претходном периоду највећи утицај имала спојно-трговинска размена. Прошле године, раст нашег БДП-а је био око 2,5 одсто, а од тога 2,3 одсто је отпало на спојно-трговинску размену. Извоз је растао мало више, 1,5 одсто, док је увоз допринео око 0,8 одсто и то значи да ако желимо да подигнемо нашу економију, морамо да се окренемо слободној трговини и спојно-трговинској размени", рекао је Момировић.
Он је подсетио да је Србија пре овог ССТ са Кином, склопила још неколико споразума, пре свега са тржиштима која су нама ближа и земљама од којих долази највећи број инвестиција, наводећи да су то Споразум о придруживању са ЕУ, ЦЕФТА споразум, као и споразум са Евро-Азијском унијом и преференцијални аранжмани са Америком и Јапаном.
"Ми смо потписали ССТ са Кином, највећом економијом и највећим тржиштем на свету. Ми смо отворили наше тржиште од 6,5 милиона становника, а наши пријатељи из Кине су отворили тржиште од 1,4 милијарду становника", рекао је он и нагласио да је то много више од шансе јер је Кина скоро три пута већа него цела Европа.
Момировић је казао и да кроз ССТ са Кином, Србија жели да изгради једну нову пословну елиту, да наши предузетници и пословни људи искористе шансу, као и да нашу економију додатно подстакнемо.
"Јако је важно да наставимо, да отварамо тржишта за нашу привреду и зато ћемо врло брзо потписати и ССТ са Египтом и УАЕ", најавио је Момировић.
Директор сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић, рекао је отварајући скуп да је данас у ПКС започео циклус представљања ССТ са Кином наглашавајући да је примена тог споразума од 1. јула најважнија економска вест за привреду Србије у овој години.
"Оно што је за привреднике важно јесте да ће 60 одсто свих производа већ од 1. јула, када споразум званично ступа на снагу, бити на слободној трговини и то је велика шанса и за све наше производње који су већ делимично присутни на кинеском тржишту како би подигли то своје присутство и били јефтинији и конкурентни, али и велика је шанса за све оне који размишљају о свајању новог тржишта", рекао он.
Весовић је нагласио и да се Србија овим ССТ са Кином издваја из великог броја европских земаља и постаје изузетно и додатно атрактивна за потенцијалне инвеститоре.
"Такође Србија може да се представи и да постане на неки начин логистички центар за овај део Европе, за у југоисточној Европи, то је изузетно добар и сјајан бизнис", рекао је он, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала