- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Врели талас над Србијом: Следе три дана афричких врућина

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / термометар
термометар - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2024
Пратите нас
Топли ваздух из Африке шири се преко Средоземног мора ка Балкану. Метеоролог Републичког хидро-метеоролошког завода Слободан Совиљ тврди да се врх тог топлотног таласа може очекивати од четвртка до суботе, са температурама од 35 до 40 степени.
Слободан Совиљ каже да у Србију стиже тропски талас са натпросечном температуром за ово доба године.
„Веома топао ваздух из Африке полако захвата делове Италије и јужне Грчке и ка том премештању захватиће и Србију. Пик тог топлотног таласа можемо очекивати од четвртка до суботе, та три дана ће бити најтоплија у нашој земљи, а максималне температуре кретаће се у већини места између 35 и 38 степени. У петак и суботу у јужној и централној Србији локално може бити и 40 степени“, наводи Совиљ за РТС.
До краја седмице у многим пределима Србије очекују се тропске ноћи, пре свега у урбаним срединама, што значи да се максималне температуре неће спуштати испод 25 степени.
„У урбаним срединама следе тропске ноћи, ако је максимална температура у Београду 38 степени то значи да она минимална не пада испод 24, 25 степени. Тако да тропске ноћи које су најизраженије у Београду можемо очекивати и наредних дана, указује Совиљ.
Најтоплије ће, каже, бити у централној и јужној Србији са температурама од 38 до 40 степени.

Да ли Србији прете суперћелијске олује

На питање да ли Србију после топлог таласа очекују временске непогоде, Совиљ је рекао да се први услови за локалну облачност с појавом пљускова и грмљавине очекују у суботу.
„Али ће то бити ретка или изолована појава после подне и увече. У недељу, у другом делу дана када температура буде полако пала у свим крајевима је знатно већа шанса за појаву пљускова и грмљавина. Тада ће локално бити услова и за појаву града и већих количина падавина за кратко време док у првом делу наредне седмице пљускови ће бити учесталији на југозападу, југу и истоку Србије“, објашњава Совиљ.
Максимална температура ће се кретати у интервалу од 28 до 33 степена.
Према његовим речима, назнака за такозване суперћелијске олује нема.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала