- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка кампања да се оцрни све што је кинеско, на удару се нашла и – вакцина

© AFP 2023 / NOEL CELISКина, медицина
Кина, медицина - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Прави циљ америчке информационе кампање против кинеске и руске вакцине против ковида је да се прикрију недостаци и штетност западњачких вакцина. Још један разлог који не треба губити из вида је то што је Кина главни економски ривал Америке и Европске уније, те да су из тог разлога сви ударци на њу „оправдани“.
Овако новинар Бранко Жујовић гледа на најновију, како каже, у суштини хладноратовску кампању блаћења кинеске и руске вакцине против ковида. Он подсећа да су кинеске „Синофарм“ и руске „Спутњик Ве“ вакцине „потукле“ Запад на два фронта у времену ковид кризе.

Западна кампања да се оцрни све што је кинеско

Први фронт је био поузданост саме вакцине, а други њен извоз широм света. Иако се 2020. године активно говорило о томе како су вакцине са истока непоуздане и са слабим степеном заштите, временом се показало и доказало да је ситуација заправо супротна и да неке од западњачких вакцина не само да нису биле поуздане, него су врло штетно деловале на здравље људи. О овоме се, каже наш саговорник, у западном медијском дискурсу мало говори, а пажња се са њихових грешака усмерава на другу страну и у туђе двориште.
Ти напори да се оцрни све што је кинеско или руско непрекидно трају. Ове године је актуелизовано питање кинеске аутомобилске индустрије, а сваки трећи аутомобили који је произведен у свету, производи се у Кини. Након што је освојила технологије у изградњи инфраструктуре, паметних телефона, рачунара, све могуће машинске опреме… након свега тога, Кина је успела да потпуно препороди своју аутомобилску индустрију. Њој аутомобилска индустрија ЕУ, Јужне Кореје и других не може више да парира. Америку нећу ни да помињем, мислим да су они одавно ван те игре, рекао је Жујовић за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДржава апелује да што већи број прими неко од доступних цепива како би се живот што пре вратио у уобичајене токове.
Држава апелује да што већи број прими неко од доступних цепива како би се живот што пре вратио у уобичајене токове. - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Држава апелује да што већи број прими неко од доступних цепива како би се живот што пре вратио у уобичајене токове.

Бука око вакцина - ако не можеш да их победиш, оговарај их

Пошто Запад нема одговор, између осталог, ни на долазак кинеских електромобила и хибрида на своја тржишта, прибегавају трговинском рату који прети да се озбиљно разбукта, оцењује наш саговорник.
Најновија истрага коју је ЕУ спровела, као и подизање царина преко 30 одсто на кинеске аутомобиле говори о томе да је Запад у озбиљној паници. Идеја је да ова бука са вакцинама додатно доприноси притиску који се ствара над Кином, како би се створила што већа мржња према Кини у свету.
Велика разлика је у томе што се све ово одвија 2024. године, у којој је глобално ситуација умногоме промењена. Да се све поменуто дешавало пре 15 или 20 година, тврди наш саговорник, одјек читаве антикинеске информационе кампање био би много јачи. Ни Јужна Америка, ни Африка, ни глобални Југ генерално, више се не обазиру на овакву врсту пропагандних трикова, а некада моћни Запад сабијен је у своје двриште.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Србије, Кине и града Београда на градилишту
Заставе Србије, Кине и града Београда на градилишту  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Заставе Србије, Кине и града Београда на градилишту
Не желим да потценим снагу и утицај њихових медија. Уколико их посматрамо као пропагандна оруђа, то је и даље врло моћна машинерија. Међутим, глобална јавност је напросто сазрела у протеклих пар деценија и не наседа олако на све те пропагандне штосове. Њих не треба потценити, али је ситуација у свету драстично промењена, закључио је Жујовић.
Пекинг је ове недеље позвао Вашингтон да престане да трује јавност након што је Ројтерс скренуо пажњу на истраживање које је показало да је Пентагон на друштвеним мрежама водио кампању дискредитовања кинеске вакцине против ковида 19. Надамо се да ће Вашингтон кориговати свој менталитет и престати да измишља и шири лажне информације усмерене против других земаља, поручио је портпарол кинеског Министарства спољних послова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала