- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бајатовић: Начињени први кораци на изградњи гасовода Београд - Бањалука

© Sputnik / Лола ЂорђевићОбраћање Душана Бајатовића након доделе ордена у амбасади Руске Федерације у Београду
Обраћање Душана Бајатовића након доделе ордена у амбасади Руске Федерације у Београду - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић изјавио је данас да су отварањем радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина начињени први кораци на изградњи гасовода Београд -Бањалука, док је председник Републике Српске Милорад Додик поручио да је гасификација стратешки пројекат за РС и да се на њу дуго чекало због опструкције из Сарајева.
Бајатовић је након састанка са руководством „Сарајево-гаса“ из Источног Сарајева рекао новинарима да је данашњи сусрет резултат одлука донетих на недавно одржаном Свесрпском сабору у Београду, на којем је договорено да се неки пројекти реактивирају, а неки нови покрену, пренела је Срна.
Он је подсетио да је „Србијагас“ власник удела у „Гас промету“ из Пала и власник „Бијељина гаса“, наводећи да ће ускоро гледати да доврше све што су тамо радили.
Додао је да је „Србијагас“ носилац послова пројекта изградње гасовода Београд-Бањалука који ће реализовати са „Сарајево-гасом“, с чијим генералним директором Недељком Елеком је данас било разговора о томе.
„То је у ствари једна потреба за гасом као делом енергетског микса у Републици Српској, па ако преовлада економија, а не политички сукоби, онда би то требало да буде понуда и за енергетску безбедност у смислу снабдевања гасом и за ФБиХ“, нагласио је Бајатовић, пренео је Танјуг.

Додик: Гасификација је стратешки пројекат за Републику Српску

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале - Јахорина део континуиране борбе да се дође до квалитетног снабдевања гасом широм Републике Српске.
Додик је рекао да се годинама чека остварење једног од стратешких пројеката за Републику Српску, а то је гасификасија, која у Српску доноси потпуно исправан енергент, који гарантује дугорочну енергетску стабилност и безбедност, што је дуго опструисало Сарајево.
"Гас представља стратешки енергент за развој", рекао је Додик.
Према његовим речима, да је ово урађено пре 12 година уз садашњу цену гаса, Република Српска је могла привући значајан број инвеститора који би сада градили фабрике уз гаранцију јефтиног снабдевања гасом.
"Међутим, судбина нам је наменила да стално за све морамо да патимо, да будемо упорни, издржљиви и Свесрпски сабор је показао и доказао да енергија не сплашњава", истакао је Додик.
Он је навео да Јахорина није случајно изабрана за процес гасификације, истичући да ће се гас, између осталог користити за грејање, хлађење, као и производњу електричне енергије, која ће на овом простору бити све више потребна.
"Ми смо на граници могућности да се путем постојеће мреже обезбедеди пренос електричне енергије за објекте, а са повећањем капацитета и дистрибуције гаса биће то свакако далеко сигурније и боље и у наредних неколико година решићемо то питање трајно на најбољи могући еколошки начини", истакао је Додик.
Он је навео, преноси Срна, да се овај пројекат ради на основу Декларације усвојене на Свесрпском сабору, додајући да ће владе Србије и Српске у оквиру ресора разрадити оквирне планове за њено спровођење након што буде усвојена у народним скупштинама Србије и Републике Српске.
"То ће дати једну нову димензију, а видимо да неки од тога праве баук, али баука нема, јер овде се ради о оперативним пословима које треба да урадимо", навео је Додик.
Он је захвалио и председнику Србије Александру Вучићу и директору "Србијагаса" Душану Бајатовићу, који, како је рекао, показују ентузијазам да се овај пројекат заврши, додајући да ће искуства из Србије која је скоро у целини гасификована бити корисна и за Републику Српску.
Додик је навео да је одлучено да се постојећи проток гаса кроз место Шепак подигне са становишта могуће дистрибуције гаса, па се самим тиме повећа и капацитет потрошње.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала