- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Били су неутрални, а сад су усвојили контроверзан договор са Американцима: Шта је Шведска прихватила

© AP Photo / Andrii MarienkoУкрајинска војска на шведском борбеном возилу 90
Украјинска војска на шведском борбеном возилу 90 - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Критичари су изразили забринутост да се споразум САД и Шведске не бави распоређивањем нуклеарног оружја иако министар одбране напомиње да се шведски суверенитет не доводи у питање.
Шведски парламент одобрио је контроверзни споразум о војној сарадњи са Сједињеним АмеричкимДржавама који регулише специфичне услове војног присуства САД у Шведској.
Шведска телевизија СВТ цитирала је министра одбране Пола Јонсона који је рекао да ће споразум значајно побољшати услове за америчку подршку током криза или рата.
У децембру су Стокхолм и Вашингтон договорили одбрамбени пакт који омогућава америчким трупама да користе 17 војних објеката у Шведској, укључујући аеродроме, поморске базе и локације за копнене трупе. Споразум омогућава распоређивање америчког војног особља и опреме, као и извођење вежби.
Критичари су изразили забринутост да се споразум не бави распоређивањем нуклеарног оружја. Шведска влада је саопштила да је став Стокхолма о забрани присуства нуклеарног оружја у земљи у време мира добро познат и поштован.
Мањинска влада десног центра премијера Улфа Кристерсона, коју подржавају екстремно десничарске Шведске демократе, саопштила је да споразум поштује шведски суверенитет.
„Веома је јасно да је Шведска суверена нација и да не постоји ниједна друга земља која може да Шведску натера да има нуклеарно оружје на шведском тлу“, био је изричит министар одбране, пренео је „Монд“.
Шведска, која је годинама била војно несврстана, аплицирала је за чланство у НАТО-у заједно са суседном Финском после почетка украјинске кризе и придружила се западном савезу 7. марта.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала