Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ препоручио државама чланицама ЕУ да укину мере Приштини

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ у извештају поднетом државама чланицама ЕУ препоручио је да се Приштини укину мере које јој је ЕУ увела пре годину дана због ситуације на северу КиМ, сазнаје Танјуг из дипломатских извора.
Борељ је у извештају оценио да би одлука држава чланица ЕУ да укину мере Приштини представљала политички сигнал и допринела уравнотеженом контексту у којем се може напредовати у дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.
Државе чланице ЕУ расправљаће током дана о извештају, у којем је Борељ изразио очекивање да ће Приштина искористити ову прилику како би деловала на неескалирајући начин и избегла некоординисане изјаве.
У извештају, чије подношење не значи укидање мера Приштини већ служи земљама чланицама да разматрају то питање, поручује се да ће ЕУ наставити да помно прати дешавања на северу КиМ, као и акције Београда и Приштине које утичу на деескалацију на терену, у складу са изјавом од 3. јуна 2023. године, у којој су обе стране позване на деескалацију ситуације, престанак коришћења реторике подела и уздржавање од некоординисаних акција.
Европска унија увела је у јуну прошле године казнене мере Приштини, након што је Приштина игнорисала захтеве око деескалације ситуације у општинама са српском већином на северу.
Томе је претходило то што су такозвани градоначелници албанске националности, изабрани на изборима у четири општине са српском већином на северу КиМ, ушли у општинске зграде и преузели дужност, што је изазвало противљење Срба на КиМ.
Након тога ЕУ је очекивала од Приштине да ради на деескалацији и да обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу КиМ, да тзв. градоначелници привремено обављају своје дужности из различитих објеката и да превремени избори буду расписани што је пре могуће у четири општине и организовани на потпуно свеобухватан начин, уз учешће Срба, али и да ради на брзој имплементацији Охридског споразума и формирању Заједнице српских општина.
Упркос мерама, Приштини је одобрена визна либерализација, а постала је и придружени члан у Парламентарној скупштини НАТО.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала