- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко нападне Русију, као да је напао Северну Кореју - и обрнуто: Шта су потписали Путин и Ким

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Ким Џонг Ун у Пјонгјангу
Владимир Путин и Ким Џонг Ун у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Споразум о свеобухватном стратешком партнерству који су потписале Русија и Северна Кореја подразумева пружање међусобне помоћи у случају агресије на једну од земаља, рекао је председник Русије Владимир Путин на крају састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Пјонгјангу.
„Потписани данас свеобухватни споразум о партнерству такође предвиђа пружање узајамне помоћи у случају агресије на једну од потписника споразума“, рекао је Путин.
У том контексту, руски лидер је скренуо пажњу на изјаве САД и других земаља НАТО-а о набавци високопрецизних система дугог домета, авиона Ф16 и другог сличног наоружања и технике за ударе на руску територију.
„Ово није само изјава, то се већ дешава и све је то грубо кршење ограничења која су преузеле западне земље у оквиру разних врста међународних обавеза“, нагласио је Путин.
Питања безбедности и међународна тематика имали су значајно место у разговорима са Ким Џонг Уном, додао је руски председник.
„Наше земље доследно се боре за идеју формирања праведнијег и демократскијег мултиполарног светског поретка. Он мора да се заснива на међународном праву и културно-цивилизацијској разноликости“, рекао је руски лидер.
Према Путиновим речима, Русија и Северна Кореја воде независну спољну политику и не прихватају диктат споља.
Председник Северне Кореје, са своје стране, изјавио је да потписани Споразум има мирољубив и одбрамбени карактер. Он је рекао да ће Споразум убрзати формирање новог мултиполарног света.
Ким Џонг Ун је назвао Русију „најискренијим пријатељем и савезником“, а Владимира Путина „најдражим пријатељем корејског народа“.
Путин и Ким Џонг Ун у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
РУСИЈА
Путинова посета Северној Кореји завршена; Потписан документ о стратешком партнерству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала