- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидер Придњестровља подсетио како су руски мировњаци зауставили рат 1992. године

© Sputnik / Сергеј Кузњецов / Уђи у базу фотографијаРуски мировњаци у Придњестровљу
Руски мировњаци у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Долазак руских мировних снага зауставио је рат у Придњестровљу, а дугоочекивани мир на обалама Дњестра успостављен је 1992. године, изјавио је лидер непризнате Придњестровске Молдавске републике (ПМР) Вадим Красноселски на Дан сећања и жалости поводом погинулих у граду Бендеру.
„Покушаји да се град Бендер одсече од Придњестровља и да се грађани присиле да се одрекну свог избора да буду у саставу Придњестровске Молдавске Републике пропао је. Херојски отпор бранилаца Придњестровља, њихова храброст уништили су планове агресора, а долазак руских миротвораца је зауставио рат. На обалама Дњестра успостављен је дугоочекивани мир", истакао је Красноселски у свом говору, а преноси ПР служба.
Лидер Придњестровља је подсетио да је 19. јун тужан дан у историји непризнате републике, јер су тога дана пре 32 године молдавске оружане формације заузеле Бендер.
„Трагични догађаји из 1992. године ће заувек остати у нашем сећању. Никада нећемо заборавити како је непријатељ примењивао оружје, оклопну технику и авијацију убијао цивиле и како је доносећи јад и смрт, пљачкао и палио домове, болнице и школе. Ти злочини не застаревају", истакао је Красноселски.
Деветнаестог јуна 1992. године молдавске снаге безбедности кренуле су у освајање Бендера у циљу успостављања „уставног поретка". Борбена дејства на улицама града трајала су више од 30 дана. Према подацима градских власти, Придњестровље је тада изгубило 489 људи, укључујући 132 цивила и петоро деце, 1.242 особе су рањене, 87 је нестало.
Сматра се да је око 100.000 људи постало избеглицама. У граду је уништено и оштећено 1.280 стамбених објеката, уништено је 19 образовних институција и 15 медицинских објеката док је оштећено 46 предузећа.
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
СВЕТ
Планира ли Молдавија инвазију на непризнату републику
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала