- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: БРИКС изазива мржњу код „златне милијарде‟

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПеред совещанием министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде
Перед совещанием министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
БРИКС је постао данас организација од угледа, где многе земље желе да уђу, зато изазива љубомору, па чак и мржњу у земљама такозване златне милијарде, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Само се добро сећам времена када су БРИКС представљали четири лидера који су седели на софи. Бар је тако било 2008, 2009. године. Тада је још био БРИК. Затим се појавила Јужна Африка. А сада је то пуноправна организација којој државе активно настоје да се придруже“, рекао је он, напомињући да је БРИКС постао угледна организација, „алтернатива тим истим западним савезима“.

Према речима Медведева, „ово, наравно, изазива извесну љубомору, па чак и мржњу у западном свету, како се понекад каже, код златне милијарде“.
Пуноправни чланови асоцијације БРИКС су: Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Још око 30 земаља жели да сарађује са БРИКС-ом у неком формату.
Председавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала