Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић Лајчаку: Повратак дијалогу лежи у имплементацији Бриселског споразума

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак и Александар Вучић
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је имао отворен и коректан разговор са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком у Председништву Србије.
Како је навео на својим друштвеним мрежама, са Лајчаком је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и готово немогућим условима за живот српског становништва изазваним константним притисцима и самовољом власти у Приштини.

"Поновио сам да повратак конструктивном дијалогу Београда и Приштине и нормализација односа лежи, првенствено, у имплементацији Бриселског споразума, односно хитном формирању Заједнице српских општина", рекао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је ЕУ, као главни посредник у том процесу, у Србији имала и имаће озбиљног и одговорног партнера.
"За наш народ на КиМ остајемо бескомпромисан ослонац и заштита њихових огњишта и будућности", поручио је Вучић.

Лајчак: Договорили смо се око наредних корака

Лајчак је саопштио да је разговарао са Вучићем о тренутном стању у дијалогу и навео да су се договорили око корака за предстојећи период.
Лајчак је на друштвеној мрежи Икс нагласио да је имао отворен разговор са Вучићем у Београду.
"У Београду сам имао отворену дискусију са председником Србије Александром Вучићем о тренутном стању у дијалогу. Договорили смо се о наредним корацима за предстојећи период", навео је Лајчак.

Петковић: ЗСО остаје једини пут за нормализацију односа Београда и Приштине

Формирање Заједнице српских општина остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа Београда и Приштине, поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са Лајчаком.
Петковић је саопштио да је са Лајчаком разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији "у светлу бројних ескалаторних потеза на штету српског народа" које свакодневно повлачи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
Петковић је навео да је Лајчаку пренео чврсту опредељеност Београда наставку дијалога "у којем је једино могуће тражити компромисна и одржива решења на простору КиМ, насупрот једностраним и насилним потезима којима прибегава Приштина".
"Формирање Заједнице српских општина онако како је договорено у Бриселу, остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа. А на Куртијеве трикове и покушаје манипулације нећемо насести", написао је Петковић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала