- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Првог дана предаје докумената за упис на факултетима највећи редови на Филозофском

© Sputnik / Лола Ђорђевић Филозофски факултет
 Филозофски факултет - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Први уписни рок на факултетима Универзитета у Београду почиње данас пријављивањем кандидата за основне академске, интегрисане и основне студије, а завршава се последњим даном уписа примљених 12. јула.
Из Београдског универзитета наводе да је првог дана предаје докумената за упис највећа гужва била на Филозофском факултету, на коме је, од раног јутра, формиран дугачак ред кандидата који се пријављују за смер Психологија.
Такође, претходних година највеће интересовање било је за тај смер, где се пријављивало седам кандидата на једно слободно место.
Пријемни испити на 31 факултету Универзитета у Београду биће организовани у периоду од 24. до 28. јуна.
Како је саопштено са УБ, пријаве кандидата за основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије примаће се до 22. јуна, а поједини факултети процедуру пријављивања започели су електронски и пре званичног почетка рока.
Рок за објављивање коначних ранг листа примљених кандидата на свим факултетима је 8. јул, а упис ће бити реализован у периоду од 8. до 12. јула.
На 107 студијских програма за основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије отворено је 15.283 места, од чега на буџету 9.778, а самофинанасирајућих 5.505.
Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић рекао је раније за Танјуг да је за упис на основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије у школској 2024/2025. предвиђено 15.283 места.
Он је истакао да је од укупног броја предвиђено 9.778 буџетских места и 5.505 самофинансирајућих.
"На основу података о односу броја планираних и пријављених кандидата за упис на студије за претходне године највише интересовање владало је за Психологију, Софтверско инжењерство, Фармацију, Менаџмент и организацију, као и Информационе технологије у машинству", рекао је Ђокић.
На Београдском универзитету су укупно акредитована 422 студијска програма, од чега је за школску 2024/2025. годину планирано да се упис реализује на 396.
У последњих годину дана неколико факултета урадило је акредитацију или реакредитацију, тако да је формирано неколико нових студијских програма који су потпуно усаглашени и са Болоњском декларацијом и са потребама тржишта.
Ђокић је изјавио да су факултети и Ректорат у пуном капацитету спремни за упис нове генерације студената, да су организационе припреме благовремено завршене и пожелео успех на пријемним испитима свим кандидатима.
Он је додао да је од укупно уписаних 12. 358 на основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије, проценат уписаних по полу је 61 одсто жена и 39 процената мушкараца.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала