- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на путу за Вијетнам: Две земље разматрају стварање центра за нуклеарну технологију

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
У Вијетнаму би уз помоћ Русије могао да се отвори центар за нуклеарну науку и технологију, саопштио је руски председник Владимир Путин у ауторском чланку за вијетнамски лист „Њан зан“ уочи посете овој земљи.
„Разрађује се иницијатива за стварање центра за нуклеарну науку и технологију у Вијетнаму, уз помоћ ‘Росатома’“, написао је шеф руске државе у чланку насловљеном „Русија и Вијетнам: пријатељство које је издржало тест времена“.
Путин је истакао да је „руска државна корпорација генерално спремна да помогне вијетнамским партнерима у формирању националне индустрије нуклеарне енергије, укључујући јачање њених људских ресурса“.
Такође је додао да компанија „Новатек“ намерава да реализује пројекте у Вијетнаму везане за природан течни гас. „Гаспром“ производи гас у Вијетнаму, а друга руска компанија, „Новатек“, намерава да реализује пројекте са природним течним гасом на територији Вијетнама, истакао је руски лидер.

Русија цени став Вијетнама о Украјини

Русија ће наставити да развија билатералне везе и сарадњу са Вијетнамом, навео је руски председник.
„Заједно са вијетнамским пријатељима наставићемо да јачамо билатералне везе, развијамо сарадњу за добробит наших народа, у интересу стабилности и просперитета у региону и свету генерално“, наводи Путин.
Руски председник изразио је захвалност Вијетнаму на уравнотеженом ставу о украјинској кризи и тежњи да допринесе тражењу реалних путева за њено мирно решавање.

„Све ово у потпуности одговара духу и природи наших односа...Изузетно ценимо то што наше земље имају подударне или блиске ставове о актуелним питањима међународне агенде“, оценио је руски председник.

Такође је истакао да Русија сматра Вијетнам истомишљеником по питању формирања нове архитектуре једнаке и недељиве евроазијске безбедности.
„Имамо сличне оцене ситуације у Азијско-пацифичком региону. Вијетнам сматрамо истомишљеником када је реч о формирању нове архитектуре једнаке и недељиве евроазијске безбедности на инклузивној и недискриминаторној основи“, наводи се у чланку.
Руски лидер је подсетио да Русија и Вијетнам блиско сарађују на кључним мултилатералним платформама, пре свега у УН.

Трговина расте, повећавају се трансакције у националним валутама

Путин је такође истакао да обе земље константно посвећују озбиљну пажњу продубљивању међусобне трговине и стимулисању инвестиција.
Како је навео, трговина између Русије и Вијетнама порасла је за 8 одсто у 2023. години и наставља да расте. У првом кварталу 2024. године порасла је за још једну трећину у односу на исти период прошле године. Према његовим речима, Русија извози „храну, минералне сировине, машине и опрему“ у Вијетнам, а ова земља такође увози одећу, воће и поврће.
Русија и Вијетнам повећавају трансакције у националним валутама. Прошле године њихов удео је био 40 одсто, а у првом тромесечју текуће године – чак 60 одсто.

„Ово одговара глобалном тренду постепеног напуштања употребе у великој мери компромитованих валута у међународној трговини и инвестицијама“, додао је Путин.

Русија се нада да ће вијетнамски инвеститори бити активнији на руском тржишту и искористити све могућности које су за то доступне, додао је Путин.
Такође је саопштио и да је руска енергетска компанија „Русгидро“ заинтересована за учешће у пројектима реконструкције и повећања капацитета хидроелектрана у Вијетнаму. Он је подсетио да Русија традиционално даје велики допринос развоју хидроенергетског потенцијала Вијетнама јер је уз учешће руских компанија у Вијетнаму изграђено неколико хидроелектрана.

Помоћ СССР у борби против страних завојевача

Путин је подсетио да је Совјетски Савез дао озбиљан допринос борби вијетнамског народа против страних освајача.
„Наша земља је пружила значајну помоћ у херојској борби вијетнамског народа против страних освајача. А након победе и потпуног ослобођења вијетнамске земље од окупатора, совјетски градитељи, инжењери, лекари, педагози и научници помагали су Вијетнаму у обнови земље“, нагласио је Путин.
Он је приметио да су совјетски стручњаци много учинили за изградњу привредног и одбрамбеног потенцијала Вијетнама. Председник је истакао да је сарадњу Москве и Ханоја започео „велики син вијетнамског народа и велики пријатељ наше земље Хо Ши Мин“ – оснивач савременог социјалистичког Вијетнама. Хо Ши Мин је „увек чврсто и непоколебљиво бранио суверенитет и слободу своје домовине“, додао је Путин и подсетио да му је прошле године у Санкт Петербургу подигнут споменик.
Вијетнам је од прве половине 20. века водио национално-ослободилачку борбу – прво против француских колонијалиста, затим, током Другог светског рата, против јапанских милитариста. Шездесетих година прошлог века демократски Вијетнам, који је изборио независност – али само у свом северном делу – био је подвргнут агресији САД и прокламованом марионетском режиму у јужном делу земље. До победе Ханоја и уједињења земље дошло је 1970-их. СССР је пружио сву могућу помоћ у обнављању ове земљенакон вишедеценијских борби за слободу и независност.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала