- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија обуставља учешће у ПС ОЕБС: Дума и Савет Федерације припремају одговарајући документ

© Sputnik / Уђи у базу фотографија26. редовно заседање Парламентарне скупштине Организације за безбедност и сарадњу у Минску
26. редовно заседање Парламентарне скупштине Организације за безбедност и сарадњу у Минску - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Председник Думе Вјачеслав Володин наложио је Одбору Думе за међународна питања да припреми одлуку о обустави учешћа Русије у Парламентарној скупштини ОЕБС.
Русија не може да прихвати ситуацију у којој јој не дозвољавају да изнесе свој став у оквиру ПС ОЕБС, истакао је Володин.

„Наш став овде је апсолутно отворен и јасан. Ми нећемо финансирати ово дивљање, које нема никакве везе са парламентарним структурама и притом ради по налогу Сједињених Америчких Држава“, додао је он.

Претходно је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко подржала је предлог комитета Савета Федерације да се припреми заједничка одлука са Државном Думом о суспензији учешћа руске делегације у раду ПС ОЕБС.
Она је задужила Одбор за међународне послове да припреми одговарајући нацрт одлуке. Претпоставља се да би Савет Федерације могао да донесе одлуку да да обустави рад Русије у ПС ОЕБС-а већ 3. јула.
Заузврат, председник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки рекао је да ову одлуку подржава и доњи дом руског парламента. Он је напоменуо да се та организација претворила у „скуп русофобичних политичара“ и да је то аргумент у прилог доношења одговарајуће одлуке.
Подсетимо, Румунија је раније одлучила да искључи не само Русију, већ и Белорусију из учешћа на седници Парламентарне скупштине ОЕБС-а, која ће се одржати од 29. јуна до 3. јула.
И шеф делегације Русије у ПС ОЕБС Петар Толстој такође је предложио да се обустави делегације у тој организацији, као и уплата чланарине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала