- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У српској омиљеној дестинацији ниче европски Дубаи - паметан и вредан милијарде долара /видео, фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Илустрација за смарт сити
Илустрација за смарт сити - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Грчка гради највећи и најзеленији паметни град у Европи у оквиру пројекта вредног астрономских осам милијарди долара. Очекује се да ће прва фаза пројекта бити завршена 2026. године.
Град Елиникон требало би да се налази на месту некадашњег атинског аеродрома, на обали Егејског мора и да има прве грчке небодере, врхунске тржне центре, спортске паркове и друге луксузне објекте. Изградња је првобитно требало да почне 2008. године, али је одложена због глобалне финансијске кризе која је грчку економију довела на ивицу колапса.
Како су за „Бизнис инсајдер“ рекли извођачи ових радова, они покушавају да изграде рт који ће спојити прелепе погледе на грчку обалу са технолошки паметном и еколошки прихватљивом инфраструктуром тврдећи да је то највећи европски пројекат регенерације. Процењује се да ће прва фаза пројекта, чија се реализација очекује до 2026. године, привући милионе нових туриста и грчкој економији донети 3,3 милијарде евра.
Иначе, Елиникон је један од неколико нових високотехнолошких градова који се граде широм света, али обично у Азији или на Блиском истоку, а не у Европи.
Велики приобални парк је кључни део пројекта. Ту би се налазио и торањ Ривијера, први небодер у Грчкој и највиша зграда, са 180 станова на 50 спратова.
Извршни директор „Ламде студија“, који ради на Елиникону, каже да ће град Елиникон „ставити Грчку на мапу из свих правих разлога“.
Али не слажу се сви Атињани. Неки становници грчке престонице страхују да ће пројекат претворити Атину у „мини-дубајску Европу”, пуну мегајахти и казина, док се други жале на уништавање историјских зграда повезаних са старим аеродромом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала