- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика игра Запада – театар апсурда у коме је цео свет талац /видео/

© AFP 2023 / URS FLUEELERКонференција о Украјини у Швајцарској
Конференција о Украјини у Швајцарској - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
У току је велика игра у којој Запад покушава да докаже да је он за мир, Русија за рат, а истовремено вуче низ наизглед нелогичних потеза који показују да тамо иду тактиком да диктирају динамику држећи као таоце остатак света који не жели да заврши у нуклеарној катастрофи. Успут спајају интересе своје војне индустрије и жељу да уцењују страхом.
Ток украјинске кризе и конфронтације Русије и Запада овако укратко описују саговорници Спутњика уз оцену да се у ту слику уклапа и тзв. мировна конференција о Украјини, одржана недавно у Швајцарској.
Поменути скуп био је већ унапред обесмишљен тиме што на њему није било Русије и више је личио на театар апсурда него на озбиљан догађај, каже др Стеван Гајић из Института за европске студије.
„Уопште није јасно какав је то скуп био. Мени је највише личио на донаторску конференцију за продужетак рата а не на мировну конференцију с обзиром да је финансирању Украјине било пуно речи, посебно на билатералним састанцима које је Владимир Зеленски имао током скупа. Да није успостављено правило да се овакви скупови праве последњих година можда бисмо имали повода да се смејемо, али већ је толико преседана направљено да испада да је то само један у низу скупова, вероватно ће их бити још“, примећује Гајић.

Суманути пут

Конференцију у швајцарском Биргенштоку, на којој су учествовали представници око 90 од очекиваних 160 земаља, а предложену завршну декларацију подржало мање од 80, др Драган Петровић са Института за међународно политику и привреду види као наставак, како каже, суманутог пута западног киднаповања Украјине уз помоћ концепта грађења „анти-Русије“ започетог пучем у Кијеву 2014.године.
„Тај концепт је темпиран против есенцијалних руских интереса. То је пројекат паралелан са стварним животом али пројекат-камиказа за држављане и становништво Украјине. Они су катапултирани у свет који не подразумева реалност, а то је да је Украјина више векова идентитетски сложена земља, произашла из руског националног бића са нијансама које су последица историјских околности и делимичног бивствовања становника у другим државама пре уједињења са Русијом. Кад су се ујединили са Русијом ти трагови су нестајали“, уверен је Петровић.
Тај суманути пут се наставља без обзира на чињенице и на катастрофалне последице за државу и становништво Украјине а, како каже наш саговорник, и самит у Швајцарској је део те представе.

Запад иде на ескалацију

По мишљењу Гајића, Запад иде на ескалацију па је било потребно створити слику да је Украјина за мир а да се Русија окриви за оно што следи - а чини се да ће театар војних дејстава да се шири и ван територије Украјине.
„Ово је можда најризичније доба у коме живимо, од овог тренутка па до новембра и америчких избора. Не мислим да Доналд Трамп може богзна шта да промени, али поготову не може да промени ништа ако ствари оду предалеко. И ја се тога плашим. Запад мање-више види да Русију конвенционално тешко може да победи и онда значи да треба нешто да се промени - ако не може конвенционално, онда на неки други начин. Зато се сад уводе ракете, и то је опасно, а читав смисао конференције је да испадне да су они за мир а да Русија то не жели“, истиче политиколог. Он сматра да је управо због тога дан пред конференцију руски председник Владимир Путин у обраћању руским дипломатама изнео своју мировну понуду – то је заправо било обраћање Западу, односно Вашингтону.
Анализирајући декларацију усвојену на самиту у Швајцарској која се свела на пунктове о безбедности Запорошке нуклеарке, слободној пловидби трговачких бродова у Црном и Азовском мору, размени заробљеника и расељених лица и поштовању Повеље УН, Петровић каже да је и декларација део велике игре с циљем хомогенизације Запада засноване на две велике лажи:
„Прва да је Русија једини кривац за сукоб а не концепт Украјина – анти-Русија. И друга је утопија да Украјина уз западну помоћ може да победи Русију. Са те две утопије ви држите Западну Европу под окупацијом. Ово је велика мондијална игра где је руско руководство добило све изазове на свом терену: има економску, политичку, друштвену стабилност, издржали су санкције“, напомиње саговорник Спутњика, додајући да у тој борби Запад потезима попут конференције олакшава да се одрже на власти актери у Европи везани за глобалну дубоку државу и да се задржи привидно јединство.

Шта каже глобални Југ

Међутим, што се тиче моћи Запада да утиче на контролу јавног дискурса у свету, Гајић подсећа на јачање глобалног Југа чији представници у Швајцарској нису прихватили предложену декларацију.
Вођени охолошћу, каже он, на Западу се ослањају на расистичку претпоставку да шта год да измисле да ће их остатак човечанства пратити у томе па и глобални Југ:
„ Али ако је ишта последица овог рата то је да се глобални Југ ослобађа. И ова конференција је била прилика да се види да су на Западу испустили овај капитал и да га више никад неће имати. Од покушаја изолације Русије дошли су до тога да глобална већина тражи начине како да се организује.“
Још један разлог за то Гајић налази у томе што је Запад ударио у сопствене темеље, урушавајући владавину права и неповредивост имовине и – одједном западна магија нестаје и зато су сви покушаји да придобије глобални Југ безуспешни.
Ипак, по његовом мишљењу, и Запад је мало поколебан Путиновом поруком да ће следећа мировна понуда Русије бити много гора:
„Сама чињеница да је више земаља помињало да Русија треба да буде присутна на преговорима говори о томе да су га озбиљно схватили. Ово је и била озбиљна понуда али мислим да је и Русија била свесна да неће бити прихваћена с обзиром на претходну западну реторику.“
На питање има ли шансе за неке будуће преговоре Гајић констатује да све зависи од тога како ће да се одиграју ствари на Западу, пре свега у САД.
„Њима је битно да и уколико се деси све извеснија промена власти у САД да не може много шта да се промени. С једне стране им је јасно да им је потребна ескалација па можда чак и тактичка нуклеарна али је то онда непредвидив сценарио. А Русија већ годинама има надмоћ у хиперсоничном оружју. Русија је та која би у таквом евентуалном сценарију имала предност али џаба та предност ако падне пар нуклеарних бомби. Проблем је са класом људи на Западу који су полудели од богатства и моћи и који знају да би се глобална промена на њих лично одразила и није им проблем ни да баце у огањ милионе људи само да би заштитили своје положаје“, упозорава на крају Гајић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала