- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

31. Фестивал европског филма Палић од 20. до 26. јула

© Фото : Фестивал европског филма Палић/Дамир ВујковиНаграда публике Фестивала европског филма Палић филму "Стари храст" Кена Лоуча
Награда публике Фестивала европског филма Палић филму Стари храст Кена Лоуча - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Тридесет прво издање Фестивала европског филма Палић одржаће се од 20. до 26. јула, на Палићу и у Суботици. На овогодишњем фестивалу публика ће бити у прилици да погледа више од 140 филмова у 17 селекција, а у фестивалском програму учествоваће више од 100 филмских професионалаца из земље и иностранства, који ће боравити на Палићу.
Овогодишњи лауреат награде „Ундергроунд спирит” је Мика Танила, филмски режисер и визуелни уметник из Хелсинкија. Његови пројекти често истражују интеракцију човека и машине, навели су организатори фестивала.
Танилини експериментални филмови приказивани су на међународним филмским фестивалима и специјалним догађајима као што су Берлинале, ТИФФ Торонто, ИФФР Ротердам, ЦПХ, Међународни фестивал кратког филма у Клермон-Ферану, Међународни филмски фестивал у Карловим Варима, Филмски фестивал „Midnight Sun”, ИДФА Амстредам и други.
„Срећан сам што сам добио вест о награди ‘Underground Spirit’ на 31. Фестивалу европског филма Палић. За мене реч ундергроунд представља специфично ментално стање, које је у суштини у корелацији с авантуром, радозналошћу и срећним слободним стилом”, навео је режисер поводом признања.
У оквиру претфестивалског програма који почиње 6. јула биће приказани филмови у пет селекција, те публика може погледати по седам филмова у оквиру програма „Best of Europe “ и „Europe4Kids", као и Омаж програм добитницима награде „Александар Лифка”, док ће на великом платну у центру Суботице бити одржан програм „Биоскоп на тргу“. Такође, пројекције филмова ће бити приређене у Плажа бару на Палићу у оквиру селекције „Биоскоп на плажи“.
У званичном програму фестивала на Летњој позорници, у биоскопу Абазија на Палићу, као и биоскопима „Еуросинема” и „Александар Лифка” у Суботици, биће приказано више од 100 филмова у 12 селекција и програма.
Две централне такмичарске селекције су Главни такмичарски програм и „Паралеле и судари”, а остале селекције су „Млади дух Европе”, „Галиција у фокусу”, Нови мађарски филм, Нови европски документарци, „Eco dox”, Омаж добитнику „Underground Spirit” награде и друге.
У галерији Отвореног универзитета Суботица биће постављена изложба посвећена легенди српског глумишта Бати Живојиновићу, свако фестивалско вече очекују нас концерти у башти биоскопа Абхазија.
У стручном делу фестивала биће организована међународна радионица филмске критике с полазницима из девет земаља, панел дискусија о положају жена у филмској индустрији, као и радионицу артхаус целулоид кинематографије коју води шпанска уметница Карла Андраде.
Програм ће употпунити изложба портретне карикатуре, промоције књига и панел дискусије.
Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни пријатељи и медијски партнери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала