Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић: Дијалог Београда и Приштине је у коми, нова хапшења Срба рукавица бачена у лице САД и ЕУ

© Sputnik / Дејан СимићЦентар Косовске Митровице окићен заставама Србије, архивска фотографија
Центар Косовске Митровице окићен заставама Србије, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Mинистар спољних послова Марко Ђурић је, дан након посете представника ЕУ Мирослава Лајчака, оценио да је дијалог Београда и Приштине у коми. Он је истакао и да су нова хапшења Срба на КиМ рукавица бачена у лице САД и ЕУ.
„То нема везе са Мирославом Лајчаком, већ са чињеницом да многе земље које би морале да искористе свој ауторитет и утицај да спрече Куртијево етнонационалистичко дивљање, не користе свој ауторитет или нису заинтересоване, а у појединим случајевима се дешава и нешто много горе, а то је да раније прокламовани приоритет о стварању демократског и мултиетничког друштва на Косову и Метохији замењују неким другим геополитичким циљевима“, рекао је Ђурић.
Зато се, истиче министар, мора бити свестан озбиљности ситуације.
„За нас је кључан приоритет да подржимо опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Наши људи треба да буду стрпљиви, мудри, да знају да је сада на њиховој упорности да остану и опстану, а држава Србија ће се потрудити да и новца и свега другога буде довољно, али на њиховој упорности да остану на својој земљи зависи у великој мери и очување наших државних и националних интереса и они су прави хероји“, поручио је Ђурић.

„Нова хапшења рукавица бачена у лице САД и ЕУ“

Још један Србин ухапшен је јуче на простору Косова и Метохије, упркос, подсетио је Ђурић, писаним гаранцијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава.
Ђурић очекује и нада се јавној и јасној реакцији ЕУ и САД, зато што додатна хапшења представљају „рукавицу бачену њима у лице“ и свакако не доприносе стабилности на терену.

„Спровешћемо интензивну дипломатску кампању у европским престоницама“

Најавио је да ће Србија наредних месеци спроводити интензивну дипломатску кампању у европским престоницама да придобије што је могуће више људи на своју страну, пошто је конституисан нови Европски парламент, па се, оцењује, ствари у политичком смислу полако мењају у Европи.
„Сутра ћемо у Аустрији имати састанак са низом министара спољних послова и учествоваћу на форуму у једном градићу који ће окупити неколико министара из региона. Имаћу и састанак са господином Борељом, а већ у понедељак говорићу на састанку Савета министара Европске уније, министара спољних послова и то је за нас, као Србију која није чланица, феноменална прилика да седимо за тим столом и да равноправно изнесемо и своје зебње, бриге, проблеме, али и своју визију за будућност региона“, навео је Ђурић.

„Уефа је политизована откако је примила Приштину“

Поводом дешавања на европском фудбалском првенству у Немачкој, где је председник ФСС најавио да ће поднети Уефи захтев за кажњавање савеза Хрватске и Албаније након скандирања њихових навијача, Ђурић је рекао да је за њега Уефа вискоко политизована када је примила Приштину у своје редове.
„Надам се да ће код наших момака притисци који долазе са те стране да пробуде инат и додатну жељу за борбом и веома смо поносни на њих. Између осталог, поруке ‘убиј Србина‘ и слично вам говоре о лошој клими коју стварају поједини екстремни политичари, пре свега Куртијев етнонационалистички режим, али и неки други у региону који покушавају на сваки начин да искористе шири геополитички контекст за своје циљеве који нису похвални“, оценио је Ђурић за РТС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала