- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Jедном у деценији“: Археолози ископали 19.000 артефаката на локацији у Великој Британији /фото/

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/OrbitАртефакти пронађени у Великој Британији
Артефакти пронађени у Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
На локалитету у Уједињеном Краљевству археолози су ископали чак 19.000 артефаката који датирају од праисторије до раног средњег века. Артефакти откривени током ископавања на будућем стамбеном комплексу Калторп Гарденс, на периферији историјског трговачког града Банберија у Јужној Енглеској, названи су открићем које се дешава "једном у деценији".
Најстарији артефакти пронађени на овом локалитету, серија кременских алата, потичу из мезолитског периода, или средњег каменог доба, које је у Британији трајало од отприлике 10000. године пре нове ере до 4000. године пре нове ере, пише Њузвик.
Ови древни алати пружају драгоцене увиде у живот првих ловаца сакупљача који су насељавали ово подручје, омогућавајући нам да завиримо у њихову свакодневицу и начин преживљавања.
Истраживачи су открили и остатке насеља из касног бронзаног доба и гвозденог доба, укључујући ручно прављену керамику и алате за израду текстила. Фасцинантни остаци кружних кућа и велики ограђени простори, који су вероватно коришћени као торови за животиње, откривају комплексан друштвени живот тадашњих становника.
Један од најузбудљивијих аспеката овог открића је англосаксонско гробље из раног средњег века, препуно предивних артефаката попут огрлице са перлама, привезака, личних предмета и оружја. Џенис Меклиш, директорка служби за пост-ископавање из Border Archaeology.
„Оно што је пронађено у гробовима је задивљујуће, не само по количини, већ и по стилу – има толико различитих типова материјала“, изјавила је Џенис Меклиш, директорка служби за пост-ископавање из Border Archaeology (БА).
Један од врхунаца ископавања био је златни привезак са прехришћанском иконографијом животиња, са дизајном испреплетених змија. Овај изузетан комад накита открива дубоку симболику и вештине израде тог времена.
Хејли Парсонс, археолошкиња терена БА, описала је ово откриће као "невероватно" и додала да се ради о проналасцима који се дешавају "једном у животу".
Још један изванредан налаз је прелепи чешаљ за ткање из гвозденог доба, који би био коришћен као део разбоја и процеса ткања. Овај алат не само да сведочи о свакодневном животу и вештинама тадашњих становника, већ нам пружа увид у комплексне занатске процесе који су били кључни за њихову економију и друштво.
„Мислим да је потенцијал локалитета да покаже да су људи овде били током веома дугог периода, радећи различите ствари у различитим временима“, рекла је Меклишова.
Ова изванредна ископавања откривају слојевиту причу о људима који су насељавали ово подручје, њиховим свакодневним животима, веровањима и занатским вештинама.
„Археологија је сама по себи узбудљива, али када можете да обухватите толико временских периода на једном локалитету, то је заиста радост радити“, додала је Меклишова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала