Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одређен полицијски притвор Србину из Звечана ухапшеном на Бистричком мосту

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПрипадници специјалне јединице тзв. косовске полиције код општине Звечан
Припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције код општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Србину Л.Д. који је синоћ ухапшен на Бистричком мосту због сумњи да је учествовао у инцидентима испред општинске зграде у Звечану у мају прошле године одређено је полицијско задржавање до 48 сати, изјавио је његов адвокат Љубомир Пантовић.
Он је за Танјуг рекао да се његов клијент сада терети за наводно почињена четири дела.
„То су она кривична дела за која су терећени сви они учесници нереда испред општине Звечан. Те оптужбе су касније анулиране и свеле су се на једну - 'учествовање у групи која врши кривично дело или хулиганизам'. Вероватно ће и мој клијент бити оптужен за исто кривично дело“, рекао је Пантовић.
Пантовић је нагласио да се нада да ће на основу „тежине дела“ тужилаштво донети одлуку да његов клијент буде пуштен на слободу, можда већ и данас.
„Радње које се њему стављају на терет нису тешке и постоји вероватноћа да већ данас или сутра буде пуштен на слободу. Видећемо коју ће одлуку да донесе тужилаштво“, додао је Пантовић.

Канцеларија за КиМ: Покушај Куртија да изазове нову кризу

Канцеларија за Косову и Метохију оценила је да је хапшење Лазара Д. на озлоглашеном пункту на Бистричком мосту, због прошлогодишњих догађаја испред општине Звечан, мотивисано је искључиво политичким разлозима и нови је покушај Аљбина Куртија да заоштри ситуацију на северу Косова и Метохије и изазове нову кризу.
Томе у прилог говори чињеница да је Лазар Д. као радник царине на административном прелазу Јариње, више од годину дана свакодневно пролазио овим путем и нормално се кретао севером КиМ и приведен је сада када Приштини одговара ново подизање тензија, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Како се додаје, јасно је да Курти наставком терора, који по правилу примењује током разговора о могућности наставка дијалога, жели да испровоцира Србе на КиМ и додатно ескалира ситуацију на терену и побегне од својих обавеза у дијалогу.
„Како то да нико није одговарао за мучко рањавање Драгише Гаљка испред општине Звечан кога су Росу полицајци са два метка погодили у леђа и дан данас се од тих повреда опоравља, а хапси се Србин из Звечана због тога што је заједно са својим суграђанима био испред своје општине протестујући због окупације?“, питају из Канцеларије.
Јасно је да су гаранције које су децембра 2022. године дали САД и ЕУ да Срби неће бити хапшени из политичких разлога и због протестних окупљања, већ дуже време само празно слово на папиру и да Курти има одрешене руке да спроводи терор над српским народом и Србима због протеста на терет ставља најтежа кривична дела попут рушења такозваног „уставног поретка“.
У саопштењу се такође поставља питање да ли ће уместо санкција за нове једностране и ескалаторне потезе и ново хапшење Срба, Курти, поред прогона, укидања динара, блокаде српске робе и других непочинстава, бити награђен у Бриселу укидањем ионако благих мера.
Уместо што западни представници међународне заједнице превише гледају кроз прсте Куртију, крајње је време да се заустави антисрпска политика Приштине која ствара неподношљиве услове живота за српски народ на КиМ, закључује се у саопштењу.

Српска листа: Наставља се терор над Србима, сви ухапшени да се пусте на слободу

Српска листа саопштила је да последње хапшење Србина наставак вршења терора над српским народом на КиМ и затражила да се Лазар Д. и сви остали невино ухапшени Срби пусте на слободу, и са слободе бране од лажних оптужби а не да чаме у приштинским казаматима широм Косова и Метохије.
Како се наводи док неке чланице Европске уније врше притисак да се премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију укину санкције, он свакога дана наставља да врши терор над српским народом на Косову и Метохији, па је тако јуче у поподневним часовима без икаквог разлога ухапшен Србин Лазар. Д из Звечана, цариник на прелазу Рудница, у околини познат као частан човек који је био спреман да помогне свима без обзира на националност а не као неко ко треба да буде хапшен и малтретиран.
„Ово хапшење Куртијев режим доводи у везу са протестом грађана због насилног уласка нелегалних и нелегитимних градоначелника у зграду општине Звечан али у исто време нико од оних који је тог дана без упозорења и законског основа пуцао да убије Драгишу Гаљка није приведен, као што није нико осуђен за покушаје убиства Срба на Бистричком мосту или спрске деце из Готовуше на Бадњи дан“, наводи се у саопштењу.
Истовремено, Српска листа се запитала, чиме је то Курти заслужио укидање санкција, ако се хапсе невини Срби, протерују читаве српске породице, укида платни промет, забрањује допремање хране и лекова, затварају српске банке и институције.
„Или је можда све то урадио уз подршку оних истих који би да му укину санкције и тиме избришу одговорност за недела над Србима“, навела је Српска листа.
Претрес специјалаца тзв. косовске полиције у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
СРБИЈА
На Косову приведен Србин због прошлогодишњих догађаја испред Општине Звечан
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала