Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пауновић: ПС ПСЈИЕ одбацила извештаје са одбора којима је председавала Приштина

© Sputnik / StringerЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Потпредседник Скупштине Србије Снежана Пауновић рекла је данас да је Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСЈИЕ) одбацила шест резолуција и извештаја са генералних одбора којим је председавала Приштина и да је поред Београда против усвајања била и делегација Атине.
"Били смо пре свега против јер Приштина није испоштовала члан девет Пословника о раду у коме јасно пише да су они присутни у статусно-неутралном формату. Они су документа израдили са грбом тзв. државе Косово и то је заиста за нас неприхватљиво, као и за колегу из Грчке. Колега из Румуније је остао уздржан када говоримо о извештајима и резолуцијама", рекла је за Танјуг Пауновић након 11. пленарне седнице ПС ПСЈИЕ.
Она је додала да је на данашњој седници усвојена и Завршна декларација, али без амандмана које је Приштина раније предложила и против којих су се изјасниле делегације Атине, Љубљане, Букурешта и Београда.

"Показало се и данас, на овом пленарном заседању, ПС ПСЈИЕ да Приштина има једну деструктивно намеру и у овом формату", рекла је Пауновић.

Пауновић је изразила задовољство јер су делегације током данашње седнице показале да разумеју колико је важно да се унапреди економска сарадња између чланица и да схватају колико је драгоцено причати о развојним инфраструктурним пројектима.
"О томе смо разговарали као озбиљни људи са позиције озбиљних држава које имају традицију и нисмо дозволили данас да нам време троше квази представници тзв. Косова, те квази државе и вештачке творевине. Тако да су моје импресије са седнице позитивне упркос томе што су ово била два тешка дана, јер су теме које су наметали биле болне, базиране на неистинама", рекла је Пауновић.
Процес сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) покренут је 1996. године са циљем да се Југоисточна Европа трансформише у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у свим областима од заједничког интереса.
Северна Македонији председава ПСуЈИЕ до 30. јуна, након чега ће председавање преузети Албанија.
Парламентарна скупштина ПСуЈИЕ успостављена је 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала