- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Заједничка изјава: Русија и Вијетнам неће улазити у савезе са трећим странама

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ Владимир Путин на российско-вьетнамских переговорах в Президентском дворце в Ханое
Президент РФ Владимир Путин на российско-вьетнамских переговорах в Президентском дворце в Ханое - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Русија и Вијетнам потврђују своју усредсређеност на промовисање формирања праведнијег мултиполарног светског поретка, наводи се у заједничкој изјави двеју земаља о даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства у контексту 30. годишњице примене руско-вијетнамског Споразума о основама пријатељских односа.
У заједничкој изјави се додаје да Русија и Вијетнам имају за циљ стварање нових механизама сарадње за брзо решавање билатералних питања.
Стране ће наставити да развијају интензиван и садржајан политички дијалог на највишем нивоу и залагаће се за ефективну реализацију споразума постигнутих између шефова држава, наводи се у изјави.
У изјави се истиче и да билатералне везе не подлежу геополитичкој конјуктури и имају за циљ јачање мира, стабилности и безбедности.
Стране заузимају сличне или подударне ставове о многим међународним и регионалним питањима.
Стране се залажу за доследан развој сарадње у индустрији нафте и гаса, енергетици, индустрији, као и у области дигиталних технологија.
Сарадња у области одбране и безбедности заузима посебно место у систему руско-вијетнамских односа и није усмерена против трећих земаља. Земље су се договориле да не ступају у савезе и не склапају споразуме са трећим земљама у циљу извођења дејстава које штете независности, суверенитету и територијалном интегритету, као и међусобним интересима.
Наглашена је потреба повећања руских инвестиција у Вијетнаму и вијетнамских улагања у Русију, укључујући и у области минералних сировина.
Одлучено је да се убрза реализација пројекта изградње Центра за нуклеарну науку и технологију у Вијетнаму.
Свемир треба користити само у мирољубиве сврхе, а земље треба да се договоре што је пре могуће да тамо не постављају оружје, истиче се у изјави.
Русија и Вијетнам ће осигуравати поморску безбедност, слободу пловидбе и ваздушне навигације, несметану трговину, залагати се за уздржаност у односима, неупотребу силе или претњу силом, решавање спорова мирним средствима у складу са општепризнатим принципима и нормама међународног права, укључујући оне садржане у Повељи УН, Конвенцији УН о праву мора из 1982. године, као и у складу са стандардима и препорученом праксом Међународне организације цивилног ваздухопловства, инструментима и конвенцијама Међународне поморске организације.
Русија и Вијетнам ће допринети повећању сарадње између Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН), Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) и Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Две земље су се договориле да продубе сарадњу у области међународне информационе безбедности како би заштитили суверенитет и територијални интегритет од напада коришћењем информационих технологија.
Русија и Вијетнам ће наставити да развијају сарадњу у борби против међународног тероризма и његовог финансирања, закључује се у заједничкој изјави.
Председници Русије и Вијетнама, Владимир Путин и То Лам  - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
РУСИЈА
Путин завршио азијску турнеју: По чему ће остати упамћена посета руског лидера Вијетнаму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала