- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадник руске моторизоване бригаде у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО У ваздушни простор Пољске долетео је „балон“ из Русије

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 848. Током протеклог дана украјинска војска изгубила је до 1895 војника. Руске снаге побољшале су своје положаје на фронту. Протекле ноћи руска ПВО оборила је изнад Русије 15 дронова. Шеф кабинета украјинског председника изјавио да би на следећу конференцију о Украјини могла бити позвана Русија.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:21 20.06.2024
У ваздушни простор Пољске долетео је „балон“ из Русије, наводи војска Пољске.
„Желимо да вас обавестимо да се балон одвезао и улетео у ваздушни простор Пољске из Калињинградске области“, наводи се у саопштењу.
Напомиње се да је руска страна унапред обавестила Пољску о могућем уласку балона у њен ваздушни простор.
Прецизира се да су лет балона „стално пратиле радарске станице Оружаних снага Пољске“.
Напомиње се и да балон не представља претњу по безбедност становника подручја којим се креће, а Оперативна команда стално прати развој ситуације.
"Због могућих негативних последица покушаја његовог уништења у пољском ваздушном простору, командант оперативног штаба донео је одлуку да не користи оружје", додаје се у тексту.
20:04 20.06.2024
Покушаји Кијева да по сваку цену истисну руске оружане снаге из близине Харкова скупо ће га коштати, саопштио је руски председник Владимир Путин након посете Северној Кореји и Вијетнаму.
Председник је још једном нагласио да ће се предлози Русије за решавање сукоба у Украјини мењати у зависности од ситуације на терену. А ако Кијев повезује преговоре са повлачењем руских трупа, онда се то никада неће догодити.
17:19 20.06.2024
САД су донеле одлуку да предају Украјини све системе Патриот и НАСАМС које се тренутно производе, саопштила је бела кућа.
„Власти Сједињених Америчких Држава донеле су тешку, али неопходну одлуку да дају приоритет будућим испорукама војне технике, између осталог Патриота и НАСАМС-а, Украјини, у односу на друге земље“, рекао је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће.
13:46 20.06.2024
Савет одбране Румуније донео је одлуку да Украјини преда систем „патриот“.
13:01 20.06.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије су, као одговор на покушаје Кијева да оштети руске енергетске објекте, извеле групни удар високопрецизним оружјем и беспилотним летелицама, саопштило је руско Министарство одбране. Циљеви напада на украјинске енергетске објекте су погођени.
Јединице групе „Север“ наставиле су напредовање у дубину одбране Оружаних снага Украјине и нанеле пораз код Волчанска;
Од почетка специјалне војне операције руске трупе уништиле су више од 26 хиљада украјинских беспилотних летелица;
Руски ПВО системи су током претходног дана оборили 74 украјинске беспилотне летелице и 21 ракету „хајмарс“;
Јужна група снага побољшала је положаје дуж линије фронта и поразила људство и технику три бригаде Оружаних снага Украјине;
Јединице групе „Југ“ одбиле су контранапад Оружаних снага Украјине и уништиле пет украјинских складишта муниције. Погинуло је и рањено више од 785 украјинских војника;
Као резултат дејстава групе „Север“, Оружане снаге Украјине изгубиле су лансер за ракетни систем „хајмарс“ и до 290 војника;
Јединице групе „Исток“ заузеле су повољније положаје, Оружане снаге Украјине изгубиле су до 140 војника;
Група „Запад“ је у протекла 24 часа одбила два контранапада, поразила три бригаде Оружаних снага Украјине, а губици непријатеља износили су до 500 војника;
Централна група побољшала је тактички положај и поразила формације три бригаде Оружаних снага Украјине. У борбама је погинуло и рањено до 380 украјинских војника;
Група „Дњепар“ поразила је људство и технику три бригаде Оружаних снага Украјине.
11:38 20.06.2024
Независни кандидат за председничке изборе у САД Роберт Кенеди Млађи позвао је власти да одмах започну мировне преговоре са Русијом о Украјини.

„Позивам на реалне мировне преговоре одмах уз учешће Сједињених Америчких Држава, Русије и Украјине. Путин се сложио, ми (САД) такође треба да будемо спремни“, написао је он на друштвеној мрежи Икс.

Кенеди је додао да америчке власти треба да престану да финансирају борбе у Украјини и да је „дошло време да се закључи мир“.
Он је у твиту објавио и део интервујуа председника Србије Александра Вучића који је недавно дао за „Велтвохе“.
11:29 20.06.2024
У Херсону и Краматорску су одјекнуле експлозије, пишу украјински медији.
10:49 20.06.2024
Саветник шефа ДНР Јан Гагин саопштио је да био рањен код Доњецка у нападу украјинског дрона.
Заједно са Гагиним био је и заменик руководиоца корпорације за развој Новосибирска Денис Гришких, који је такође задобио ране од гелера.
10:11 20.06.2024
Стални представници земаља ЕУ усвојили су 14. пакет санкција Русији, саопштило је белгијско председништво.
Како су раније писали медији, нове санкције требало би да утичу на ограничења претовара руског природног течног гаса у ЕУ и транспорта руске нафте.
07:59 20.06.2024
Послуге самоходних топова „акација“ групе „Центар“ уништиле су хаубицу Д-30 и упориште Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу.
У нападу је убијено и рањено до 50 украјинских војника.
07:58 20.06.2024
Артиљерија групе „Запад“ уништила је упориште Оружаних снага Украјине на сватовском правцу, саопштило је Министарство одбране.
07:57 20.06.2024
Ловац Су-30СМ Ваздушно-космичких снага Русије уништио је украјински дрон у зони одговорности групе снага „Центар“, саопштило је руско Министарство одбране.
07:23 20.06.2024
Украјинска национална енергетска компанија „Укренерго“ саопштила је на Телеграму о штети услед руских напада на објекте енергетске инфраструктуре у Виницкој, Дњепропетровској и Кијевској области, као и у делу Доњецке Народне Републике који контролишу Оружане снаге Украјине.
07:20 20.06.2024
Украјинска војска нема довољно снаге да пробије руску одбрамбену линију код Волчанска, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
07:13 20.06.2024
Руски ПВО системи уништили су током протекле ноћи 15 украјинских дронова изнад Адигеје, Краснодарског краја, Брјанске, Ростовске, Орловске и Белгородске области Русије, саопштило је руско Министарство одбране.
Шест беспилотних летелица уништено је изнад територије Републике Адигеје, три изнад Брјанске области, три изнад Краснодарског краја, једна изнад Ростовске области, једна изнад Белгородске области, а једна изнад Орловске области, прецизира се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала