- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Живковић: Нема говора о приватизацији ЕПС-а, држава остаје власник

© Sputnik / СпутњикЕлектропривреда Србије
Електропривреда Србије - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Генерални директор Електропривреде Србије (ЕПС) Душан Живковић изјавио је да нема говора о приватизацији наше највеће енергетске компаније, те да држава остаје њен власник.
Живковић је истакао и да неће доћи до отпуштања радника, као и да не постоји вишак запослених, али да ће с планом трансформације почети реформа ЕПС-а о којој се прича већ 20 година.
„У питању су конкретне структурне, финансијске и оперативне промене које треба да унапреде нашу компанију. Циљ је да будемо гарант енергетске стабилности, тржишно оријентисана компанија која константно унапређује квалитет услуга, положај радника и остварује циљеве зелене агенде“, поручио је Живковић у разговору за Политику.
Према његовим речима, план трансформације спровешће се у наредних 18 до максимум 24 месеца.
Како наводи, ЕПС има потенцијал и снагу да парира европским енергетским компанијама, али је неопходно ефикасније управљање пројектима.
Дигитализација је наша реалност и један од приоритета је унапређење дигитализације процеса услуга. Такође, потребно је и боље управљање људским ресурсима и томе ће бити посвећена додатна пажња“, рекао је Живковић.
Он додаје да је у току сезона ремонта термоблокова, али да је производња угља и електричне енергије стабилна.
„Депоније угља су попуњене са више од 1,65 милиона тона угља, акумулације су на нивоу 532 гигават сата (ГWх). Производња угља је на већем нивоу него прошле године, као и производња откривке“, рекао је Живковић.
Према његовим речима, компанија увози струју јер је то њена политика профитабилности, тржишног пословања и активног учешћа на тржишту електричне енергије.
„У сунчаним данима цена на берзи је ишла од минус 10, па до пет и 10 евра по мегават сату (МWх), тада чувамо сопствени ресурс и долазимо до повољније електричне енергије коју касније можемо пласирати у неким другим тренуцима када је значајно скупља. Увече буде и 200 евра по МWх“, рекао је Живковић.
Истиче да је ЕПС, од почетка године, на основу разлике продаја-куповина на слободном тржишту остварио профит од 38,3 милиона евра.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала